Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη στα χρηματιστήρια - Στηρίζουν οι επαναγορές ιδίων μετοχών και οι μικροί επενδυτές

tags :
Barclays: Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη στα χρηματιστήρια - Στηρίζουν οι επαναγορές ιδίων μετοχών και οι μικροί επενδυτές
Εν μέσω εξασθένησης των θεμελιωδών μεγεθών, της υποχώρησης των κερδών, των ολοένα και πιο απρόβλεπτων γεωπολιτικών εξελίξεων και του χρονοδιαγράμματος του Trump, οι επενδυτές φαίνεται ότι θα πάρουν το χειρότερο σενάριο
Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη στις αγορές εκτιμάει σε ανάλυση της η Βρετανική τράπεζα Barclays υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της ύφεσης.
Ωστόσο όπως επισημαίνει οι βασικές αιτίες που οι αγορές ακόμη δεν διορθώνουν είναι οι συνεχείς επαναγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρίες και η έκθεση των μικροεπενδυτών σε μετοχές που βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Εν μέσω εξασθένησης των θεμελιωδών μεγεθών, της υποχώρησης των κερδών, των ολοένα και πιο απρόβλεπτων γεωπολιτικών εξελίξεων και του χρονοδιαγράμματος του Trump, οι επενδυτές φαίνεται ότι θα πάρουν το χειρότερο σενάριο ως επιλογή αναφέρει η Barclays καθώς η ύφεση φαίνεται να την προβλέπουν όλο και περισσότεροι.
Η στροφή των επενδυτών από τα ομόλογα στα μετρητά συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι εκροές κεφαλαίων ανέρχονται σε σημαντικό ποσοστό 3% των υπό διαχείριση κεφαλαίων παγκοσμίως από το Δεκέμβριο του 2018.



Ένα μεγάλο παράδοξο σημειώνεται στις αγορές μια άνευ προηγουμένου εκροή από τα αμοιβαία κεφάλαια έχει καταγραφεί το 2019, ακόμη και όταν οι μετοχές διαπραγματεύονται είτε στα ιστορικά υψηλά είτε και χαμηλότερα.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους πωλητές.
Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επερχόμενης ύφεσης είναι πολυάριθμα με τη μεγαλύτερη κόκκινη σημαία που εμφανίστηκε πριν από ένα μήνα, μετά την τελευταία ετήσια αναθεώρηση των εκτιμήσεων στις ΗΠΑ για βασικά οικονομικά στοιχεία.
Πράγματι, οι αναθεωρήσεις αφαιρούσαν το εισόδημα από τα εταιρικά κέρδη και αύξησαν την αποζημίωση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα το μερίδιο του εταιρικού κέρδους να μειωθεί.
Μια τέτοια εξέλιξη στα περιθώρια κέρδους προηγήθηκε στις παρελθούσες περιόδους ύφεσης στις ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά επτά τρίμηνα κατά μέσο όρο.
Αυτή τη φορά, τα περιθώρια φαίνεται να έχουν κορυφωθεί πολύ καιρό στο α΄ τρίμηνο του 2012, το οποίο είναι τριάντα τρίμηνα πριν.
Εν συντομία: μια ύφεση έχει καθυστερήσει 4 φορές σε σχέση με τα μοντέλα του παρελθόντος.
Καθώς οι "θεσμικοί επενδυτές απομακρύνονται περισσότερο από τις μετοχές" στρέφονται όλο και περισσότερο στα μετρητά.

Καθώς η μεταβλητότητα των επενδύσεων σε μετοχές αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης της αγοράς, σε γενικές γραμμές οι θέσεις έχουν διατηρηθεί.
Ο χρυσός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι χρόνων και φαίνεται να συνδέεται με την πολιτική των πραγματικών επιτοκίων των ΗΠΑ.
Επιπλέον, σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, τα αμερικανικά εταιρικά δάνεια και funds σε αναδυόμενες αγορές έχουν επίσης δει σημαντικές εκροές.
Ωστόσο κάποιοι πωλούν, ίσως το smart money το έξυπνο χρήμα, το βασικό ερώτημα είναι ποιος αγοράζει;
Όπως σημειώνει η Barclays, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές απομακρύνονται από τις μετοχές, οι ίδιες οι εταιρίες προβαίνουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών.
Οι ανακοινώσεις εξαγοράς ιδίων μετοχών έχουν αποκτήσει ισχυρή ορμή, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά στην Ευρώπη πολύ.
Η Barclays σημειώνει επίσης ότι οι μικροεπενδυτές δεν έχουν μειώσει την έκθεση σε μετοχές κατά την πρόσφατη διόρθωση. στην πραγματικότητα έχουν κάνει το αντίθετο.
Οι ροές στα πιο δημοφιλή ETF των αμερικανικών μετοχών, τα οποία αποτελούν μια καλή υποκατηγορία για τους μικρούς επενδυτές, παρέμειναν σταθερά τον Αύγουστο, ενώ μειώθηκαν κατά τις προηγούμενες διορθώσεις του Φεβρουαρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Μαΐου 2019.
Οι μικροί επενδυτές δεν πουλάνε υποστηρίζει η Barclays.
Ωστόσο, καθώς η τράπεζα προειδοποιεί ότι "εάν το αμερικανικό νοικοκυριό πωλούσε μετοχές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική διόρθωση της αγοράς.
Οι μικροεπενδυτές στην Wall έχουν έκθεση κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Ο στόχος του Trump όσο και της Fed, είναι το εξής: να διατηρήσουν τους μικροεπενδυτές όχι μόνο να επενδύσουν σε μετοχές, αλλά να συνεχίσουν να αγοράζουν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης