Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: «Μάθετε να ζείτε με αρνητικά επιτόκια», το μήνυμα του Draghi στις τράπεζες

Scope: «Μάθετε να ζείτε με αρνητικά επιτόκια», το μήνυμα του Draghi στις τράπεζες
Σχόλιο της Scope Ratings για τη νέα νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ
Η νέα δέσμη μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αποτελεί την κορυφαία πρόσκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και τα μέτρα θα υποστηρίξουν την ποιότητα των δανείων και τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει σε σχόλιό της η Scope Ratings.
Οι τράπεζες της περιοχής πιέζονται παράλληλα να μειώσουν το κόστος και να διαφοροποιήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ενώ παράλληλα επενδύουν στην ψηφιοποίηση.
"Πολλές τράπεζες θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν μια τέτοια στρατηγική εν μέσω πτώσης των κερδών και σταθερά αυξανόμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων. (…)
Για να αντισταθμιστούν τουλάχιστον εν μέρει οι αρνητικές παρενέργειες μιας παρατεταμένης περιόδου αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, η ΕΚΤ εισήγαγε επίσης ένα νέο κλιμακωτό σύστημα αποζημίωσης για τα πλεονάζοντα αποθεματικά και προσέφερε στις τράπεζες καλύτερες συνθήκες για τα επερχόμενα TLTROs.
Ωστόσο, το νέο σύστημα θα καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας στο σύστημα που περιορίζει οφέλη για την κερδοφορία των τραπεζών.
Πρώτον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρεώνει ένα αρνητικό επιτόκιο στα υπόλοιπα των καταθέσεων.
Δεύτερον, η απαλλαγή θα καθοριστεί ως ομοιόμορφος πολλαπλασιαστής των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών.
Ο πολλαπλασιαστής είχε αρχικά καθοριστεί μόνο σε έξι, αλλά θα μπορούσε να προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να επεκτείνει τον ισολογισμό της και συνεπώς αυξάνει τα αποθεματικά που κατέχει το τραπεζικό σύστημα.
Υπολογίζουμε ότι ένας συντελεστής έξι θα εξαιρούσε περίπου 800 δισεκ. ευρώ από αρνητικά επιτόκια, λιγότερο από το ήμισυ της πλεονάζουσας ρευστότητας των 1,7 τρισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου.
Το ετήσιο κόστος της πλεονάζουσας ρευστότητας θα ανερχόταν ακόμη σε 4,6 δισ. ευρώ.
Ο αρχικός πολλαπλασιαστής θα ήταν αρκετός για να απαλλάξει το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας στην Ισπανία και την Ιταλία - αλλά ο χαμηλός πολλαπλασιαστής δεν θα καλύψει τα πολύ υψηλότερα πλεονάσματα σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο", σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
Ο κ. Draghi κατέστησε σαφές ότι η προστασία της κερδοφορίας των τραπεζών δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Με άλλα λόγια, οι τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν υψηλότερα επιτόκια ή άλλες ουσιαστικές μορφές υποστήριξης από την κεντρική τράπεζα, καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης