Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street με το «βλέμμα» στο εμπόριο και τη Fed - Οριακά κέρδη +0,12% για Dow Jones

tags :
Νευρικότητα στη Wall Street με το «βλέμμα» στο εμπόριο και τη Fed - Οριακά κέρδη +0,12% για Dow Jones
Οριακές μεταβολές στη Wall Street στον απόηχο της ΕΚΤ και εν αναμονή της Fed
Νευρικότητα επικράτησε και για τους τρεις δείκτες της Wall Street καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στα θετικά καταναλωτικά στοιχεία, την υποχώρηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών.
Ταυτόχρονα οι επενδυτές παραμένουν συγκρατημένοι τόσο στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων και επιστροφή του QE, όσο και εν αναμονή της Fed, η οποία έχει διήμερη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα στις 17 και 18/9.
Ο παραπάνω συνδυασμός οδήγησε τον Dow Jones στις 27.216 μονάδες, με οριακή άνοδο της τάξης του +0,12%, ενώ τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq κινήθηκαν πτωτικά.
Ο S&P 500 υποχώρησε -0,11% στις 3.006 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε -0,22% χαμηλότερα στις 8.176 μονάδες.
Image
Όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, δημοσίευμα του Wall Street Journal ανέφερε ότι το Πεκίνο σκοπεύει να περιορίσει την έκταση των επερχόμενων διαπραγματεύσεων, ευελπιστώντας με αυτόν τον τρόπο να επιλύσει ορισμένα βασικά ζητήματα και να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.
Ήδη το υπουργείου εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι απαλλάσσει των δασμών τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δήλωσε ότι θα ήταν ανοιχτός απέναντι στο ενδεχόμενο μίας προσωρινής εμπορικής συμφωνίας μικρότερης κλίμακας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προτιμάει μία συνολική συμφωνία.
«Αυτό που κατευθύνει τις αγορές σήμερα είναι η δυνατότηα μίας προσωρινής εμπορικής συμφωνίας», ανέφερε ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Wilmington Trust, Tony Roth, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στις οικονομίες των δύο χωρών που είναι προς το συμφέρον και των δύο προέδρων να κάνουν ένα βήμα πίσω και να πάρουν μία μικρή ανάσα αυτή τη στιγμή».
Image
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Apple σημείωσε σημαντική υποχώρηση -1,94% μετά την υποβάθμιση του outlook από την Goldman Sachs.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των δηλώσεων Draghi

Μπορεί να μην έπεισε τους επενδυτές το νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ, ωστόσο οι αγορές έφτασαν στην τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,47% στις 12.468,53 μονάδες.
Image
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 7.3697.46 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,22% στις 5.655,46 μονάδες.
Image
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,44% στις 22.181,41 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX έκλεισε με κέρδη +0,34% στις 391,79 μονάδες.
Image
Οι μετοχές που σχετίζονται με το εμπόριο, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, κατέγραψαν άνοδο, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας. Οι παγκόσμιες αγορές έλαβαν επίσης ώθηση αφού ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα αποκλείσει μια προσωρινή εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
Image
Παράλληλα και ο κλάδος των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 2%. Η μετοχή της Deutsche Bank συγκεκριμένα κατέγραψε κέρδη +3,19%.
Image
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την Πέμπτη 12/9, το οποίο θα προβεί σε αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων 20 δισ. ευρώ ανά μήνα για όσο διάστημα κρίνει απαραίτητη η ίδια.
Η απόφαση της ΕΚΤ φαίνεται ότι απηχεί την επιφυλακτική στάση των "γερακιών" του διοικητικού συμβουλίου, με τις αγορές να ανέμεναν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της ήδη αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Βέβαια, παράλληλα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, από -0,40% προηγουμένως.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων  θα μειωθεί στο -0,50%, από -0,40%, ενώ τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης