Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Σε λάθος κατεύθυνση τα πυρά του Trump για την αποδυνάμωση του ευρώ

tags :
Capital Economics: Σε λάθος κατεύθυνση τα πυρά του Trump για την αποδυνάμωση του ευρώ
Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική υπήρξε πρόσφατα η κύρια κινητήρια δύναμη του δολαρίου / ευρώ
Παρά τα όσα θέλησε ο Trump να κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν είναι βέβαιο ότι «προσπαθεί και επιτυχώς να υποτιμήσει το ευρώ».
Αυτό αναφέρει η Capital Economics στην τελευταία ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι παρόλο που αναμένει ότι το ευρώ θα εξασθενίσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου φέτος, πιστεύει ότι η διάθεση για ανάληψη κινδύνου, και όχι η νομισματική πολιτική, θα είναι ο κύριος μοχλός.
Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική υπήρξε πρόσφατα η κύρια κινητήρια δύναμη του δολαρίου / ευρώ.
Το ευρώ ενισχύθηκε ουσιαστικά μετά τη χθεσινή συνάντηση της ΕΚΤ, ακόμη και όταν η Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μ.β., ενίσχυσε την πρόβλεψη για τα επιτόκια, εισήγαγε tiering, έκανε τα TLTROs πιο γενναιόδωρα και επανεκκίνησε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων χωρίς ημερομηνία λήξης.
Επιπλέον, αν και η επικρατούσα στάση της νομισματικής πολιτικής είναι χαλαρότερη στη ζώνη του ευρώ, οι προσδοκίες των επιτοκίων μειώθηκαν περισσότερο στις ΗΠΑ από ό, τι στη ζώνη του ευρώ μέχρι στιγμής φέτος.
Και σε κάθε περίπτωση, η σχέση μεταξύ των προσδοκιών των επιτοκίων και του δολαρίου / ευρώ έχει υποδιαιρεθεί πλήρως από το 2017.  
Η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου των τελευταίων μηνών μπορεί, κατά την άποψη της Capital Economics, να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις σχετικές προοπτικές ανάπτυξης στις δύο περιοχές και τη γενική ισχύ του δολαρίου εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Παρά τις φήμες για μια προσωρινή συμφωνία που προέκυψε χθες, δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ότι θα λύσουν τις διαφορές τους σύντομα.
Αυτό πιθανόν να συνεχίσει να παρέχει στήριξη σε ασφαλή καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου.
Αναμένει επίσης ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί λίγο περισσότερο στις ΗΠΑ και θα παραμείνει υποτονική αλλού, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, στο υπόλοιπο του 2019, θέτοντας τις χρηματιστηριακές αγορές υπό πίεση και ανυψώνοντας τη ζήτηση για "ασφαλή" περιουσιακά στοιχεία.
 Βεβαίως, ορισμένοι από τους κινδύνους που είχαν προηγουμένως σταθμιστεί στο ευρώ, ιδίως οι ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, έχουν υπερκεραστεί πρόσφατα.
Αλλά οποιαδήποτε ώθηση στο ευρώ από τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα αντισταθμιστεί από την πτώση της όρεξης για κίνδυνο.
Εξάλλου, το ευρώ έχει αποδυναμωθεί.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η Capital Economics πιστεύει ότι το ευρώ θα υποτιμηθεί λίγο περισσότερο κατά τους προσεχείς μήνες και θα τελειώσει το 2019 στα επίπεδα περίπου των 1,05 δολαρίων / ευρώ, το οποίο συγκρίνεται με 1,11 δολάρια / ευρώ σήμερα.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν περιμένει ο Trump να είναι δυσαρεστημένος για πολύ καιρό.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την πρόβλεψή της στο τέλος του 2020 είναι 1,15 δολάρια / ευρώ.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης