Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο +1,05% και τις 21.988,29 μονάδες ο Nikkei

tags :
Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο +1,05% και τις 21.988,29 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,83% στις 27.312 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (13/9) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +1,05% στις 21.988,29 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Yahoo Japan σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +3,20% και +4,92% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τη μετοχή της Fast Retailing, και συγκεκριμένα στο +0,62%.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,21% και τις 6.669,20 μονάδες, με τη μετοχή της Commonwealth Bank να ενισχύεται κατά +0,97%, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο +0,14% και τις 6.350,89 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,83% στις 27.312 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και Geely Automobile ενισχύονται κατά +2,41% και +4,75% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη είναι η άνοδος για τον δείκτη STI στη Σιγκαπούρη, ο οποίος ενισχύεται κατά +0,50% στις 3.211,04 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στη Νότια Κορέα, την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομίας της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Ιούλιο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί πριν από δύο εβδομάδες.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά +1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -3,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,3%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,7% έναντι πτώσης -3,8% τον Ιούνιο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,6%.
Όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, δημοσίευμα του Wall Street Journal ανέφερε ότι το Πεκίνο σκοπεύει να περιορίσει την έκταση των επερχόμενων διαπραγματεύσεων, ευελπιστώντας με αυτόν τον τρόπο να επιλύσει ορισμένα βασικά ζητήματα και να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δήλωσε ότι θα ήταν ανοιχτός απέναντι στο ενδεχόμενο μίας προσωρινής εμπορικής συμφωνίας μικρότερης κλίμακας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προτιμάει μία συνολική συμφωνία.
«Αυτό που κατευθύνει τις αγορές σήμερα είναι η δυνατότηα μίας προσωρινής εμπορικής συμφωνίας», ανέφερε ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Wilmington Trust, Tony Roth, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στις οικονομίες των δύο χωρών που είναι προς το συμφέρον και των δύο προέδρων να κάνουν ένα βήμα πίσω και να πάρουν μία μικρή ανάσα αυτή τη στιγμή».
Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από τις ανησυχίες που επικρατούν στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης κατά τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,17% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,28 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,11% στα 55,03 δολ. ανά βαρέλι.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό οδεύουν στο να καταγράψουν την πρώτη εβδομαδιαία τους πτώση μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας.
«Πρόκειται για μία μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του ΟΠΕΚ και στις δυνάμεις της παγκόσμιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης και κατά συνέπεια της ζήτησης», επεσήμανε ο αναλυτής της McKenna Macro, Greg McKenna, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι του Reuters προβλέπουν ότι η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα επιδεινωθεί κατά το επόμενο έτος, ή στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει στάσιμη.
Σχεδόν το 80% των 60 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters δήλωσαν ότι οι εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου είτε θα επιδεινωθούν είτε θα παραμείνουν στάσιμες κατά την ολοκλήρωση του επόμενου έτους, ενώ το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων έχει επισκιάσει μέχρι στιγμής την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή του, ζητώνας από το Ιράκ και τη Νιγηρία να επαναφέρουν την παραγωγή τους στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία.
«Με τα όρια στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και τους περιορισμούς στις χώρες που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, βλέπουμε μία σύσιγξη της αγοράς το τέταρτο τρίμηνο του 2019», αναφέρει σε σημείωμά της η ANZ Research, προσθέτοντας παράλληλα ότι «αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης