Τελευταία Νέα
Ενέργεια

To σχέδιο του ΥΠΕΝ για την πρόωρη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, στη χθεσινή (12/9) συνάντηση Σδούκου – τεχνικών κλιμακίων

tags :
To σχέδιο του ΥΠΕΝ για την πρόωρη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, στη χθεσινή (12/9) συνάντηση Σδούκου – τεχνικών κλιμακίων
Προς την κατεύθυνση πολιτικής συμφωνίας οδηγείται η διαπραγμάτευση για το σχέδιο διάσωσης-αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ
Εκτενής συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιήθηκε χθες κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΥΠΕΝ, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Αλεξάνδρας Σδούκου με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση έγινε μία πρώτη καταγραφή των ελληνικών θέσεων καθώς και ανταλλαγή απόψεων, αφού ακόμη οι επαφές κινούνται σε διερευνητικό επίπεδο.
Η συνάντηση ενδέχεται να επαναληφθεί τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται η διατύπωση της οριστικής θέσης των Θεσμών άμεσα. Εξάλλου, λόγω της αλλαγής φρουράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι νέοι Επίτροποι αναλαμβάνουν από 1ης Νοεμβρίου, είναι πιθανόν ο χρονικός ορίζοντας της τελικής συμφωνίας να καθυστερήσει έως και δύο μήνες, έως τα μέσα Νοεμβρίου.

«Επιθετική» απολιγνιτικοποίηση

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η ελληνική πλευρά ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της, με βάση τα τεκμηριωμένα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, για την αναγκαιότητα άμεσης κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Επίσης, κατά τη συνάντηση, η επικεφαλής της ελληνικής πλευράς, παρέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για την πρόωρη κατάργηση των ΝΟΜΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου για πιο «επιθετική» απολιγνιτικοποίηση που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, το «σβήσιμο» του ΑΗΣ Καρδιάς και της Μεγαλόπολη ΙΙ εντός του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, αμέσως μετά τη λήξη της επικείμενης χειμερινής περιόδου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων.

Συνολικό σχέδιο για την ενέργεια

Η εκτίμηση πάντως είναι πως οι όποιες αποφάσεις για το σχέδιο διάσωσης-αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ δεν θα ληφθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ριζική μεταστροφή της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής εκτιμάται πως μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην πορεία των διαπραγματεύσεων, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο συνολικό και συνεκτικό σχέδιο για την ενέργεια που έχει καταρτίσει η ελληνική πλευρά, από τις διαβουλεύσεις για την ικανοποίηση ή όχι επιμέρους προαπαιτούμενων.
Όπως έγραφε χθες το Worldenergynews, ο λόγος είναι πως η πρόωρη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων αλλάζει τελείως το πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, καθώς πλέον η ελληνική πλευρά διακόπτει τις μάχες οπισθοφυλακής των προηγούμενων ετών, που είχαν ως σκοπό την όσο το δυνατόν πιο αργή απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακό μίγματος. Αντίθετα, η χώρα μας πλέον υιοθετεί μία ατζέντα που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, ή ακόμη και προηγείται, των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε.

Πηγή: www.worldenergynew.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης