Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας: Ο Μητσοτάκης κλιμακώνει την επίθεση του κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων

Κουτσούμπας: Ο Μητσοτάκης κλιμακώνει την επίθεση του κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων
Ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 84η ΔΕΘ για την ανάπτυξη, τις φοροελαφρύνσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον συνδικαλιστικό και εκλογικό νόμο, αλλά και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" της ΔΕΘ.
Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης "επανέλαβε τον γνωστό αστικό μύθο ότι έρχεται πλέον η ανάπτυξη για όλους" και συνέχισε: "Δεν πρωτοτύπησε φυσικά. Πέρυσι, ο κ. Τσίπρας έδωσε την ίδια κάλπικη υπόσχεση, για ένα δίκαιο δρόμο ανάπτυξης που θα ωφελεί ταυτόχρονα τους θύτες και τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης".
Παρατήρησε πως ο κ. Μητσοτάκης μπορεί σήμερα, χάρη στη δουλειά που έκανε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, να κλιμακώσει την επίθεση του κεφαλαίου και σημείωσε: "Εμφανίζει την κυβερνητική πολιτική ως αυτονόητη και αναγκαία για να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της ψηφιακής οικονομίας.
Αξιοποιεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που συμφωνούν σ' όλες τις βασικές κατευθύνσεις και "διαμαρτύρονται" μόνο για τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Κομισιόν και τη μη κοστολόγηση των μέτρων".

Υπερβολικοί οι πανηγυρισμοί του κ. Μητσοτάκη για την ανάπτυξη

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε "υπερβολικούς" τους πανηγυρισμούς της Ν.Δ για την ανάπτυξη.
Τόνισε πως δεν υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει ο μέσος μισθός στα προ κρίσης επίπεδα και υπογράμμισε: "Το 2009, οι συνολικοί μισθοί των εργαζόμενων ήταν 85 δισ. ευρώ με το ΑΕΠ στα 239 δισ. ευρώ, και αντιστοιχούσαν στο 35% του ΑΕΠ.
Το 2018 ήταν 23 δισ. ευρώ λιγότερο, μόλις 61.8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 33% του ΑΕΠ.
Πριν την εκδήλωση της κρίσης, το 2008, ο μέσος μισθός των μισθωτών δηλωμένων στο ΙΚΑ ήταν 1186 ευρώ, ενώ το 2016 ο μέσος μισθός  διαμορφώθηκε στα 955 ευρώ, 16% χαμηλότερος"
Για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σχολίασε πως "όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι".
"Ας υπολογίσουμε, πόσο έχει αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των εργαζόμενων την τελευταία 10ετία και πόσο μειώνεται.
Θα δούμε απανωτά πακέτα εκτόξευσης έμμεσων φόρων, αύξησης των συντελεστών, μείωσης του αφορολόγητου, ηλεκτρονικών συναλλαγών που αύξησαν δραστικά τις φορολογικές υποχρεώσεις", είπε και πρόσθεσε: "Ας σκεφτεί ο καθένας, πόσα πλήρωνε το 2009 στην εφορία και πόσα πληρώνει το 2019.
Ας σκεφτούμε, πότε θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, που δεν υπήρχε το 2009, αν θα επανέλθει ο ΦΠΑ στα προ κρίσης επίπεδα, που είναι σήμερα μερικά δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα, αν θα επανέλθει η μέση φορολογική επιβάρυνση μιας οικογένειας στα επίπεδα προ κρίσης.
Και οι απαντήσεις σε όλα είναι όχι.     
Βέβαια, τα περιβόητα μέτρα ελάφρυνσης, για την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, απλά μειώνουν λίγο την δραστική επιβάρυνση που επήλθε την τελευταία περίοδο.
Όμως, κι αυτά θα εξανεμισθούν απ' τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, τις μειωμένες συντάξεις και πάει λέγοντας".

Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο δυσκολεύουν την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι νέες αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στον συνδικαλιστικό νόμο "στοχεύουν στο να δυσκολεύουν περαιτέρω την οργάνωση της οικονομικής πάλης των εργαζόμενων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο" και συμπλήρωσε: "Οι αλλαγές της ΝΔ στον τρόπο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων είναι αποκαλυπτικές. Ποιο είναι το επιχείρημα: Πως η "αγορά" αντέδρασε στην τάχα "υπερρύθμιση" των σχέσεων εργασίας και άρα, πως πρέπει να τις ευθυγραμμίσουμε με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Και τι προτείνει η ΝΔ;
Ελαστικοποίηση των απολύσεων, έμπρακτη απαγόρευση των απεργιών, κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και διαμόρφωση συνθηκών που να διευκολύνουν την ανταγωνιστικότητα.  
Κι εδώ ο Κ. Μητσοτάκης λέει μια αλήθεια. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τους επενδυτές, την καπιταλιστική αγορά, την καπιταλιστική σχέση, να λειτουργήσει ενάντια στον εαυτό της.
Ο καπιταλιστής ως "άνθρωπος" δεν μπορεί να είναι πάνω απ' τα κέρδη του.
Αλλά το δεύτερο σημείο του επιχειρήματος είναι πέρα για πέρα λαθεμένο.
Γιατί αν η αγορά δεν αντέχει την υπερρύθμιση, δεν αντέχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, τότε το πρόβλημα δεν είναι στις σχέσεις εργασίας.
Δεν προκύπτει, δηλαδή, ως μονόδρομος, το να αλλάξουμε τις σχέσεις εργασίας και να τις ευθυγραμμίσουμε με τις απαιτήσεις της αγοράς, να θεσμοθετήσουμε μια πλήρη αποδόμηση της εργασιακής νομοθεσίας, συνεχίζοντας την επίθεση που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί συνεχή εξαθλίωση των  εργαζόμενων και όποιος υποστηρίζει κάτι διαφορετικό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το όλον ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, εν γένει, απλά κοροϊδεύει".
Για την επένδυση του Χρυσού στη Χαλκιδική είπε ότι "εκτός από της τεράστιας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των κατοίκων της Χαλκιδικής, σημαίνει για τον ελληνικό λαό κυρίως απώλεια του χρυσού που του ανήκει, απώλεια που δεν μπορεί να αναπληρωθεί", ενώ για την επένδυση στο Ελληνικό τόνισε πως "μεταφράζεται σε τσιμεντοποίηση ενός απ' τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της Αττικής, και μετατροπή του σε καζίνο, επιχειρήσεις της νύχτας και  χώρο υποδοχής για πλούσιους τουρίστες".
Ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ έχει γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, της ενεργού συμμετοχής των εργαζόμενων στην λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Σε αντιλαϊκή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο κινούνται σε αντιλαϊκές κατευθύνσεις, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: "Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό ώστε να μπορούν να ψηφίζουν και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις (όπως π.χ. ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, πρόβλεψη για μια ειδική εκλογική περιφέρεια με μικρό αριθμό βουλευτών που να εκπροσωπεί την ομογένεια).
Όμως οι εξαγγελίες δεν αφορούν αυτή τη διευκόλυνση.
Επιδιώκουν να αλλοιώσουν τους εκλογικούς συσχετισμούς, δίνοντας εκλογικό δικαίωμα σε ομογενείς 3ης ή 4ης γενιάς, που δεν έχουν καμιά υποχρέωση στην Ελλάδα και δεν υφίστανται καμία συνέπεια απ' την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα".
Το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια - περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:
-Απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, μέχρι 30 χρόνια.
Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
-Όσοι και όσες υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα  πρέπει να περιλαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους.
Στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ' τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας.
-Τρίτον: Όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.
Παράλληλα το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προβολή της απλής, γνήσιας και ανόθευτης αναλογικής, ενάντια στο νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η Ν.Δ. "θέλει να τον αλλάξει σε ακόμα πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση η κυβέρνηση, με την αύξηση του ορίου για είσοδο κομμάτων στη βουλή και μεγαλύτερη ενίσχυση του πρώτου κόμματος".

Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και ο κίνδυνος "θερμού επεισοδίου" είναι υπαρκτός.
"Στις συνθήκες αυτές, καιροφυλακτεί η ΑμερικανοΝΑΤΟική διαμεσολάβηση και επιδιαιτησία, και ήδη έχει επανέλθει η τουρκική θέση για συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση του Αιγαίου, για λύση win- win (αμοιβαίου οφέλους) που προβάλλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ εξετάζεται η συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση κυπριακών θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία", σημείωσε και πρόσθεσε πως "μέσα σ΄ αυτό το τοπίο, προετοιμάζεται το έδαφος για την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί και στη συνέχεια η οργάνωση πενταμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων, με παρατηρητή την ΕΕ"..                    
Ο γ.γ. του ΚΚΕ άσκηση κριτική σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρατήρησε: "Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας «στα ανοικτά» της Κύπρου, ενώ συμβουλεύεται κείμενο που είχε μπροστά του. Κανονικά, θα έπρεπε να αναφερθεί στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και όχι στο γενικό κι αφηρημένο «στα ανοικτά».
Η αποφυγή να χρησιμοποιήσει τους ακριβείς όρους, φοβούμαστε ότι μπορεί να κρύβει -το λιγότερο- προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος.
Δικαιολογημένα δημιουργεί συνειρμούς για περισσότερη ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικάνικη θέση ότι η ΑΟΖ «διεκδικείται από την Κύπρο», κάτι το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να πει έτσι χοντροκομμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός".
Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαιώνει το λάθος της ψήφισης μιας "αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας που καμία σχέση έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των δύο φίλων λαών".                       
Παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον παλαιστινιακό λαό.
Την ομιλία του κ. Κουτσούμπα παρακολούθησαν βουλευτές, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης