Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Τροχοπέδη τα υψηλά πλεονάσματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

tags :
ΔΝΤ: Τροχοπέδη τα υψηλά πλεονάσματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Τα στελέχη του ΔΝΤ επιστρέφουν στην Ελλάδα μαζί με τους θεσμούς στις 23/9
Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλός και ουσιαστικά πλήττει την ελληνική οικονομία, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, G. Rice κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
«Πάντα θεωρούσαμε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στο κομμάτι των διαρθρωτικών μέτρων που δίνουν ώθηση σε μια ολόπλευρη και συμπεριληπτική ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό θα είναι το πνεύμα των επαφών μας με την ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4 στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα βρίσκονται ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα λίγες ημέρες νωρίτερα.
Επιπρόσθετα ο κ. Rice ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρηση της Christine Lagarde από την προεδρία του ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε ότι η συνάντηση της υποψήφιας την οποία όρισε η ΕΕ για τη θέση, Kristalina Georgieva, θα έχει συνάντηση με το ΔΣ του οργανισμού στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία επιλογής του νέου γενικού διευθυντή του Ταμείου αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Rice, να έχει ολοκληρωθεί έως τις 4 Οκτωβρίου.
Η θέση του ΔΝΤ, αν και όπως είπε ο κ. Rice έχει εκφραστεί εδώ και μία 4ετία, δηλαδή από την εποχή υπογραφής του τρίτου μνημονίου, σαφώς μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία στοχεύει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Βέβαια αυτό θα κληθεί να το αποφασίσει κυρίως ο ESM, ο οποίος είναι και ο μοναδικός δανειστής της Ελλάδας, με τα στελέχη του μέχρι στιγμής να μην εμφανίζονται πρόθυμα να προσφέρουν ένα τέτοιο δώρο στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης