Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια ανοδικά η Wall στον απόηχο της ΕΚΤ και χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων - Κέρδη +0,17% για Dow

tags :
Ήπια ανοδικά η Wall στον απόηχο της ΕΚΤ και χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων - Κέρδη +0,17% για Dow
Τις αποφάσεις της ΕΚΤ «διαβάζουν» οι επενδυτές στη Wall Street
Σε θετική πορεία κινήθηκαν σήμερα (12/9) οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά την καθυστέρηση επιβολής υψηλότερων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αλλά και την ανακοίνωση από την ΕΚΤ επαναφοράς του QE.
Πάντως οι επενδυτές εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι, καθώς με δηλώσεις του στο CNBC κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει πιθανότητα μίας «ενδιάμεσης» εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Σαφώς, όμως, η καθυστέρηση επιβολής δασμών τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα δημιουργεί, τουλάχιστον θεωρητικά, ελπίδες ότι οι δύο χώρες μπορεί να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό.
Επιπρόσθετα οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς Τρίτη και Τετάρτη (17 και 18/9) συνεδριάζει η Fed.
Στο παραπάνω περιβάλλον ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 27.183 μονάδες, πετυχαίνοντας την έβδομη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη, με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 0,32% στις 3.010 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,3% υψηλότερα στις 8.194 μονάδες
Image
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προχωρήσε σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο -0,5%, ενώ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως και μάλιστα για απεριόριστο διάστημα ή όπως τόνισε ο Mario Draghi «για όσο χρειαστεί».
Σε μακροοικονομικό επίπεδο ανακοινώθηκε ότι ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε υψηλότερα του αναμενόμενου φθάνοντας στο 2,4% σε ετήσια βάση (έναντι 2,3% που ανέμεναν οι αναλυτές), επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Επιπρόσθετα οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν πέντε μηνών, καθώς μειώθηκαν κατά 15.000 και έφθασαν στις 204.000.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Η αδύναμη παρέμβαση της ΕΚΤ δεν ικανοποίησε τις ευρωαγορές - Στο +0,47% ο DAX

Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με τους κορυφαίους δείκτες να εμφανίζουν κέρδη, αλλά όχι εντυπωσιακά.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, οι οποίες θα αρχίσουν το Νοέμβριο του 2019.
Το εν λόγω πρόγραμμα δεν θα έχει… ημερομηνία λήξης, αν και ουσιαστικά αυτό θα συμβεί με δεδομένο ότι βάσει των κανόνων που ισχύει η ΕΚΤ έχει ένα συγκεκριμένο «ταβάνι» αγορών (από πλευράς αξίας) για τα κρατικά ομόλογα, καθώς δεν μπορεί να παραβιάσει τον κανόνα της επονομαζόμενης «κρατικής στήριξης», έστω και εάν αυτό συμβεί έμμεσα.
Η απόφαση της ΕΚΤ φαίνεται ότι απηχεί την επιφυλακτική στάση των "γερακιών" του διοικητικού συμβουλίου, με τις αγορές να αναμένουν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της ήδη αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Βέβαια, παράλληλα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, από -0,40% προηγουμένως.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να ενισχύεται μόλις 0,2% και να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 390,50 μονάδων.
Image
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,41% στις 12.410 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 7.342 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 είχε άνοδο 0,44% στις 5.642 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε στις 22.094 μονάδες, με άνοδο 0,93%.
Image
Στις 9.082 μονάδες «έκλεισε» ο IBEX 35 με άνοδο 0,25%.
Image
Σε επίπεδο μετοχών κέρδη άνω του 4% σημείωσε η βρετανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων WM Morrison μετά την ανακοίνωση αύξησης 49% των προ φόρων κερδών α’ εξαμήνου 2019.
Σε ανάλογη πορεία κινήθηκαν και οι μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας Rubis με άνοδο 4,2% λόγω των θετικών οικονομικών μεγεθών α’ εξαμήνου.
Στο 2,7% τα κέρδη για τη μετοχή της AB InBev, η οποία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αρχικής δημόσιας εγγραφής της μονάδας που διαθέτει στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης