Τραπεζικά νέα

Ο Draghi χάνει την μάχη της ύφεσης - Ανέδειξε την αδυναμία της ΕΚΤ το bazooka έχει την δράση νεροπίστολου, πλήγμα για τις τράπεζες

tags :
Ο Draghi χάνει την μάχη της ύφεσης - Ανέδειξε την αδυναμία της ΕΚΤ το bazooka έχει την δράση νεροπίστολου, πλήγμα για τις τράπεζες
Η ΕΚΤ με τις ανακοινώσεις της απέδειξε ότι είναι αδύναμη.
(upd) Πριν περίπου 5 χρόνια όταν ο Draghi της ΕΚΤ προλείαινε το έδαφος για την χρήση της ποσοτικής χαλάρωσης διεθνώς αναφερόταν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει bazooka…και αυτό αναφερόταν ως στοιχείο ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ θα ήταν ισχυρή.
Φθάνοντας στο σήμερα… στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ που τέλη Οκτωβρίου 2019 θα αντικατασταθεί από την Lagarde την πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ… με τις ανακοινώσεις του για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE και νέα μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων αποκάλυψε τα εξής

1)Η ΕΚΤ απέτυχε στους βασικούς της στόχους γιατί δεν είχε καμία βασική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις με μεταρρυθμίσεις, επαναπαύθηκαν όλοι στην νομισματική πολιτική.
Απέτυχε να πιάσει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%.
Μετά την αποτυχία αυτή ανακαλύφθηκε ο στόχος μείωσης του φαύλου κύκλου του χρέους για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα.

2)Η ΕΚΤ με την νέα μείωση στα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,50% και σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές 20 δισεκ. μηνιαίως αποκάλυψε ότι η Ευρώπη έχει πρόβλημα.
Δεν μπορεί πριν 6-7 μήνες να εξετάζει η κατάργηση του QE και να σχεδιάζεται αύξηση επιτοκίων και αντί αυτών να ανακοινώνεται νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ απέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία της ευρωζώνης, ήδη όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι η Γερμανία θα περάσει στην ύφεση προσεχώς.

3)Η ΕΚΤ με τις ανακοινώσεις της απέδειξε ότι είναι αδύναμη, μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα της ευρωζώνης
Θύμισε την Γερμανία στο τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου όπου ήταν ανήμπορη να αντιμετωπίσει τους δυτικούς και ρώσους όταν έμπαιναν στο Βερολίνο.
Η ΕΚΤ απέδειξε ότι μπαίνει σε ένα πόλεμο που αντί bazooka κρατάει νεροπίστολο.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ είναι αδύναμα, ασθενικά, δεν πείθουν.

4)Η ΕΚΤ μειώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% από -0,40% αλλά διαμορφώνοντας ένα κλιμακωτό επιτόκιο με δύο στάδια δεν επιλύει το πρόβλημα για τις τράπεζες.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αιμορραγούσαν και θα συνεχίσουν να αιμορραγούν.
Να σημειωθεί ότι από τότε που εφαρμόζεται το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν πληρώσει 23 δισεκ. σε τόκους στην ΕΚΤ.
Οι εμπορικές τράπεζες θα συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες, δεν άλλαξε τίποτε.

5)Η ΕΚΤ ανακοίνωσε αγορές κρατικών ομολόγων μόλις 20 δισεκ. μηνιαίως.
Αυτό αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ επέλεξε τα 20 δισεκ. όχι τυχαία.
Τα κρατικά ομόλογα που μπορεί να αγοράσει δεν ξεπερνούν τα 250 δισεκ. οπότε δεν μπορούσε να ανακοινώσει αγορές π.χ. 50 δισεκ. καθώς σε 5 μήνες θα είχε τελειώσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα 20 δισεκ. είναι απόδειξη ότι τελειώνουν τα πολεμοφόδια, αυτό θα το δουν οι επενδυτές και σίγουρα θα το εκλάβουν ως αδυναμία.
Να σημειωθεί ι δεν θα αλλάξει τους όρους αγοράς χρέους δηλαδή το όριο 33% θα παραμείνει.
Το 33% σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μόνο το 33% του χρέους σε κάθε κράτος.
Σε πολλές χώρες αυτό το όριο έχει εξαντληθεί.

6)Η ΕΚΤ με την ανακολουθία της και με το αδύναμο πρόγραμμα που ανακοίνωσε στην πράξη έδειξε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ύφεση.
Είναι πρόγραμμα διαχείρισης της ύφεσης που έρχεται και όχι αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι ανακοινώσεις ήταν πραγματικά αδύναμες και απογοητεύουν.

7)Η ΕΚΤ με τις ανακοινώσεις της απέδειξε ότι στο εσωτερικό της Κεντρικής Τράπεζας δεν υπάρχει ομοφωνία.
Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλοι είναι κατά της ποσοτικής χαλάρωσης λόγω των προβλημάτων στις τράπεζες.
Είναι πρώτη φορά που η ΕΚΤ κινείται τόσο κατώτερα των προσδοκιών, πλέον η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των οικονομιών στην ευρωζώνη.
Image

Το QE της ΕΚΤ έχει ημερομηνία λήξης – Δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 12 μήνες βάσει των κανόνων

Η ανακοίνωση του Mario Draghi ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διατηρηθεί ενεργό για όσο χρειαστεί είναι αυτό που κοινώς λέμε «πολύ καλή για να είναι αληθινή».
Ο λόγος εξαιρετικά απλός.
Η ΕΚΤ έχει ένα όριο –αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 33%-  για τις αγορές ομολόγων ανά χώρα της Ευρωζώνης, το οποίο με δεδομένη την ύπαρξη των προηγούμενων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης για κάποιες χώρες θα συμπληρωθεί πολύ σύντομα.
Όπως, μάλιστα, τονίζουν οι αναλυτές, κατά μέσο όρο το νέο QE δεν μπορεί να ξεπεράσει σε χρονικό ορίζοντα τους 12 μήνες, εκτός εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αλλάξει το όριο και να το κάνει για παράδειγμα 50% από 33%.
Σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet της Pictet, εάν υποθέσουμε ότι από τα 20 δισ. μηνιαίως τα πέντε δισ. αφορούν εταιρικά ομόλογα και τα υπόλοιπα 15 δισ. χρησιμοποιηθούν για αγορές κρατικών ομολόγων, τότε το QE δεν μπορεί να ξεπεράσει τους εννέα μήνες.
Από την πλευρά του ο Peter Sorensen της Danske Bank αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο να αγοράσει γερμανικά κρατικά ομόλογα μόνο για 14 μήνες, για τα ιταλικά διαθέτει 87 μήνες, ενώ για γαλλικά και ισπανικά 57 και 25 μήνες αντίστοιχα.
«Ο Draghi άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε κάποια συζήτηση για αύξηση του ορίου του 33%, όμως εάν δεν συμβεί αυτό τότε η πραγματική περίοδος εφαρμογής του QE θα είναι μεταξύ έξι και 12 μήνες», υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Credit Suisse.

Οι μήνες που χρειάζονται - ανάλογα με το που βρίσκεται το όριο αγορών - για να ολοκληρωθούν οι αγορές γερμανικών ομολόγων


(Πρώτη ενημέρωση, 12/9/2019, 16.29 μμ)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης