Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος για το χαρτοφυλάκιο Σχοινά, διαφωνεί και ο Juncker - Κατηγορίες περί φασιστικών πρακτικών - Κομισιόν: Καμία βιαστική απόφαση

tags :
Σάλος για το χαρτοφυλάκιο  Σχοινά, διαφωνεί και ο Juncker - Κατηγορίες περί φασιστικών πρακτικών - Κομισιόν: Καμία βιαστική απόφαση
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποκαλούν τη θέση του νέου επιτρόπου «φασιστική»
(upd) Η δημιουργία ενός «Επιτρόπου της ΕΕ για την προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής» προκάλεσε οργή σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες να εκφράζουν τη διαφωνία, ενώ την αντίθεσή του τόνισε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Η νέα θέση που θα καλύψει ο Επίτροπος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσιάστηκε μαζί με το υπόλοιπο συμβούλιο της Ursula von der Leyen.
Η νέα αυτή θέση όμως έχει προκαλέσει οργή.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποκαλούν τη θέση του νέου επιτρόπου «φασιστική».
"Αυτό μοιάζει με το χαρτοφυλάκιο για την καταπολέμηση της ανόδου των φασιστών, αλλά μόνο υιοθετώντας τη διχαστική ρητορική τους γύρω από τα ισχυρά σύνορα", δήλωσε η βρετανίδα πράσινη βουλευτής Molly Scott Cato στην Independent.
Πολλές από τις θέσεις στο νέο υπουργικό συμβούλιο της κας Von der Leyen απέφυγαν τους παραδοσιακούς υπουργικούς τίτλους, όπως ο Επίτροπος για την «Ενισχυμένη Ευρώπη στον κόσμο» και «Μια οικονομία που λειτουργεί για τον λαό».
Αλλά ο επαναπροσδιορισμός της θέσης για τη μετανάστευση έχει φέρει τις περισσότερες επικρίσεις.
Ο Claude Moraes, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι «αποκαλώντας το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης ως θεματοδύλακα του τρόπου ζωής μας είναι βαθιά προσβλητικό», προσθέτοντας ότι οι «περίεργοι τίτλοι» της Επιτροπής δημιουργούν «σύγχυση».
Ο εισηγητής της Ολλανδικής Φιλελεύθερης Ομάδας, Sophie in 't Veld, δήλωσε στο Independent ότι "η μόνη απειλή για τον" τρόπο ζωής μας "είναι οι αυτοκράτορες και οι λαϊκιστές όπως ο Orbán, Kaczinsky ή Johnson που καταπατούν όλο το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία.
Αντί να δημιουργούμε ψεύτικα χαρτοφυλάκια, η Επιτροπή θα πρέπει να δείξει περισσότερα κότσια για την υπεράσπιση των αξιών που έχουμε καθορίσει στις συνθήκες, τους νόμους και τη νομολογία μας».  

Κομισιόν: Καμία βιαστική απόφαση για τυχόν αλλαγές στη νέα Επιτροπή – Θα εξεταστούν όλα τα επιχειρήματα

Την θέση ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία βιαστική απόφαση για τυχόν αλλαγές στη νέα Επιτροπή της ΕΕ διατύπωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva αναφερόμενη στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σχετικά με τον τίτλο του αντιπροέδρου για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» που ανατέθηκε στον Έλληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά.
Όπως είπε η Andreeva, το καινούργιο Σώμα Επιτρόπων συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά, ενώ σήμερα βρίσκεται εκτός Βρυξελλών για μία άτυπη συνάντηση ενόψει των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει, η δομή της νέας Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια αλλά και οι προτεραιότητές της, δηλαδή η ψηφιοποίηση, το κλίμα, μία δυνατή Ευρώπη στον κόσμο.
Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν.
Δεν θα ληφθεί καμία βιαστική απόφαση.
Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μία ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία παρέπεμψε στο κείμενο των πολιτικών προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Όπως είπε, σε αυτό το κείμενο, περιλαμβάνεται ο τίτλος της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο οποίος αναφέρεται στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ένταξη των μεταναστών.

Junkcer: Διαφωνώ με το χαρτοφυλάκιο Σχοινά για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»

Τη διαφωνία του με την ονομασία του χαρτοφυλακίου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά περί προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, εξέφρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Euronews ο Juncker αναφέρει ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του Μαργαρίτη Σχοινά και είναι πιθανό να αλλάξει.
«Δεν μου αρέσει η ιδέα εν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση.
 Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Σύμφωνα με τον Juncker, ο "Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής" είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους.

Tageszeitung: Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες του νέου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Μαργαρίτη Σχοινά

"Θα αντιμετωπίζει η ΕΕ μελλοντικά τους πρόσφυγες ως 'απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής';
Αυτό επισημαίνει σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung.
Αυτό το ερώτημα έχει προκαλέσει σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στην επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ιδιαίτερα οι Πράσινοι αντιδρούν έντονα.
Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, το βράδυ της Τρίτης, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιούργησε η φον ντερ Λάιεν για τον συντηρητικό Έλληνα.
Ονομάζεται 'Protecting our European way of life', δηλαδή 'Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής' (...). Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ "απηύθυνε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι 'προκαλεί φόβο' η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν".
Σύμφωνα με την Tageszeitung"ο Σχοινάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τους νέους Επιτρόπους από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα απορρίψει κάποιον από αυτούς".
Όπως μεταδίδει η Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) "εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική και εξήγησε ότι πρόκειται για μία ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας".  
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σημειώνει ότι η κριτική "δεν αφορά το πρόσωπο" του Μαργαρίτη Σχοινά. Ωστόσο: "Το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του 57χρονου υποψηφίου αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν επιγράφονται 'Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής' προκάλεσε κριτική σε Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες, με δεδομένη την τάση απομονωτισμού στην πολιτική για το προσφυγικό.
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησε την Κομισιόν ότι οικειοποιείται τη γλώσσα των ακραίων δεξιών. Αναμένεται ότι στην ακρόαση (ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου) θα τεθούν αρκετά ερωτήματα επ' αυτού".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης