Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταδιακή απόσυρση της ΕΤΕπ από τη δανειοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων

tags :
Σταδιακή απόσυρση της ΕΤΕπ από τη δανειοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων
Η τράπεζα σχεδιάζει να μην υποστηρίζει πλέον έργα που αφορούν μεταξύ άλλων στην παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, καθώς και την εξόρυξη άνθρακα
Στην αναθεώρηση της πολιτικής της όσον αφορά τη χορήγηση δανείων προχωρεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εναρμονιστεί με τις εξαγγελίες της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την μετατροπή μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων της Τράπεζας σε Κλιματική.
Οι σχετικές διαβουλεύσεις ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες με βάση το πρώτο σχέδιο της Τράπεζας για τη νέα δανειοδοτική της πολιτική σε ότι αφορά τα ενεργειακά έργα, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο και το οποίο προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση για λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη μέλη, μεγαλύτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σταδιακή απόσυρση από τη δανειοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων από το 2020 και μετά.
Το σχέδιο αυτό αποτελεί τη βάση του νέου κύκλου διαβουλεύσεων που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και παρά το γεγονός ότι χαιρετίστηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, παράλληλα προκάλεσε πολλά ερωτηματικά σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου.

Δάνεια 11 δισ. ευρώ σε έργα ορυκτών καυσίμων

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΕπ, που παραθέτει σε σχετικό άρθρο ο ιστότοπος Euractiv, η Τράπεζα χορήγησε δάνεια ύψους άνω των 11 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2013 και του 2017 σε έργα ορυκτών καυσίμων.
Από το σύνολο αυτό, σχεδόν 8 δισ. ευρώ αφορούσαν υποδομές φυσικού αερίου και περί το 1,68 δισ. ευρώ έργα εξόρυξης φυσικού αερίου.
Ωστόσο το σχέδιο αναθεώρησης της πολιτικής χορηγήσεων, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ δεν θα υποστηρίζει στο εξής έργα που αφορούν στην παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, την εξόρυξη άνθρακα, τις υποδομές που σχετίζονται με τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς και την παραγωγή ενέργειας ή παραγωγή θερμότητας από πηγές ορυκτών καυσίμων.
Οι μόνες εξαιρέσεις που προβλέπονται αφορούν σε σταθμούς φυσικού αερίου πολύ υψηλής απόδοσης και στους λέβητες θέρμανσης που περιλαμβάνονται στα σχέδια ανακαίνισης κτιρίων.

Ανησυχίες των εταιρειών αερίου

Οι προβλέψεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των εταιριών αερίου της Ευρώπης και είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurogas, δήλωσε στο Euractiv, «είναι πολύ σημαντικό η ΕΤΕπ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση έργων αερίου, καθώς οι υποδομές αερίου είναι απαραίτητες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ».
Από το μέτωπο των «Πρασίνων» όμως εκφράζεται στήριξη στο σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου της νέας προέδρου της Κομισιόν, σε σχέση με την εξαγγελία της περί μερικής μετατροπής της ΕΤΕπ σε Τράπεζα για το Κλίμα αλλά και για τη «Νέα Πράσινη Συμφωνία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στην πολιτική χορηγήσεων της ΕΤΕπ γίνονται κατά κανόνα με τη συναίνεση των μελών του ΔΣ.
Ωστόσο υπάρχει και η διπλή πλειοψηφία, με βάση του αριθμού των μετοχών που κατέχει κάθε χώρα στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Έτσι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της Τράπεζας και ως εκ τούτου κατέχουν μεγαλύτερα μερίδια.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει δηλώσει ότι «οι περαιτέρω επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου είναι αναγκαίες » και ότι η ΕΤΕπ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση των έργων αυτών.
Η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες τάσσονται υπέρ της νέας πρότασης της Τράπεζας, ενώ η θέση της Ιταλίας παραμένει σχετικά ασαφής, λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

Αντίθετη η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούται ψήφου στην ΕΤΕπ, έχει σημαντική επιρροή στην όλη διαδικασία.
Εάν η Κομισιόν διαφωνήσει με την τελική απόφαση για την ΕΤΕπ, τότε οι μέτοχοι θα πρέπει να καταλήξουν σε απόφαση με ομοφωνία.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το EURACTIV, η Επιτροπή δεν συμφωνεί με τις αλλαγές που προτείνει το σχέδιο της ΕΤΕπ και πρόκειται να ζητήσει την εξαίρεση ή την καθυστέρηση της ημερομηνίας έναρξης της σταδιακής κατάργησης της χρηματοδότησης για έργα φυσικού αερίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης