Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στη λογιστική κατάσταση της Quest και πως μεταφράζονται οι εκτιμήσεις της διοίκησης

tags :
Μια ματιά στη λογιστική κατάσταση της Quest και πως μεταφράζονται οι εκτιμήσεις της διοίκησης
Παρά το μεγάλο ράλι που έχει καταγράψει η μετοχή τα τελευταία χρόνια, τα μεγέθη εξακολουθούν να δίνουν στη μετοχή ελκυστική αποτίμηση
Πολύ καλά αποτελέσματα δημοσίευσε για το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος Quest.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση τα έσοδα αυξήθηκαν στα 258,1 εκατ. ευρώ από 230 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 10,4 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση κάνει αναλυτικές αναφορές στην πορεία ανά κλάδο και το σημαντικό είναι πως κατάφερε να αυξήσει κέρδη σε κάποιους κλάδους και υπερκάλυψε την απώλεια κάποιων άλλων.
Το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται και παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ο δανεισμός, ο καθαρός είναι μόλις 2,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.
Στην αποτίμηση των 241 εκατ. ευρώ, η εταιρική αξία είναι στα 244 εκατ. ευρώ περίπου με τα EBITDA του πρώτου εξαμήνου να είναι στα 25,6 εκατ. ευρώ και με την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο θα φέρει αυτά του πρώτου περίπου ο δείκτης EV/EBITDA μάλλον είναι χαμηλός (κοντά στις 5 φορές) και το p/e στις κοντά στις 12-14 φορές (με βάση όσα συμπεραίνουμε από τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω)
Ο Όμιλος κατά το Α’ εξάμηνο 2019 πέτυχε τα εξής:
· Διψήφια αύξηση των εσόδων της λειτουργικής αλλά και της καθαρής κερδοφορίας του, που οφείλεται στην ωρίμανση των επενδύσεων των προηγούμενων ετών, αλλά και την βελτίωση κάποιων κλάδων που δεν είχαν αποδώσει το προηγούμενο έτος.
· Υπερκάλυψε τη μείωση από τον τομέα των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών.
· Προχώρησε στην υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης του, μέσω εξαγορών στον χώρο της ενέργειας και την προετοιμασία συμφωνίας που υπογράφηκε κατά το Γ’ τρίμηνο για την εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 12ΜW ανεβάζοντας έτσι την εγκατεστημένη βάση σε άνω των 25ΜW.
· Τέλος, προέβη σε νέες επενδύσεις ύψους 2,7 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως στην υποστήριξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και σε εξαγορά φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας κατά τον Ιανουάριο του 2019.
Ο Όμιλος Quest εξακολουθεί να υλοποιεί τα επιχειρηματικά του σχέδια με βασική προτεραιότητα την μακροπρόθεσμη αύξηση των εσόδων, τη μείωση/συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, τον περιορισμό των κινδύνων με ελεγχόμενη δανειακή έκθεση, τον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου και την σταθερή παραγωγή και σταδιακή βελτίωση των θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών του.
Σχετικά με το Β’ εξάμηνο του 2019, τα μεγέθη των ενοποιημένων πωλήσεων και λειτουργικών κερδών - εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη - εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα όπως αυτά του Α’ εξαμήνου ενώ οι κεφαλαιακές και λοιπές επενδύσεις θα είναι υψηλότερες σε σχέση με το Α’ εξάμηνο προερχόμενες κυρίως από αναπτυξιακές επενδύσεις που θα αφορούν στον Κλάδο των Ταχυδρομικών υπηρεσιών και από την εξαγορά που έγινε στο χώρο της ενέργειας.
Έτσι στο σύνολο του έτους εκτιμάται ότι η πορεία του ομίλου θα είναι θετική σε σχέση με το 2018 σε όλες τις βασικές γραμμές των αποτελεσμάτων Πωλήσεων, κερδών EBITDA και κερδών προ φόρων και καθαρών κερδών.
Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη του 2018 είχαν ανέλθει στα 18,8 εκατ. ευρώ.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης