Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ν. Κορέα: Υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τα εμπορικά μέτρα της Ιαπωνίας - Εξετάζουμε προσφυγή στον ΠΟΕ

Ν. Κορέα: Υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τα εμπορικά μέτρα της Ιαπωνίας - Εξετάζουμε προσφυγή στον ΠΟΕ
Η πλευρά της Νότιας Κορέας τόνισε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις εμπορικές πρακτικές της Ιαπωνίας
Σε καταγγελία προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για τους εμπορικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ιαπωνία στη Νότια Κορέα, αναμένεται να προχωρήσει η Σεούλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Ειδικότερα, το νοτιοκορεαιτκό Υπουργείο δήλωσε ότι η Ιαπωνία «χρησιμοποιεί το εμπόριο ως όπλο προκειμένου να αντιδράσει στις πολιτικές τριβές των δύο χωρών», διευκρινίζοντας ότι θα επιβάλει επίσημο αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για διμερείς διαβουλεύσεις με την Ιαπωνία, ως ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των διαφορών τους.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Ιαπωνία επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές τριών υλικών που χρησιμοποιούν οι νοτιοκορεατικές εταιρείες για την παραγωγή ημιαγωγών και οθονών για κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
«Οι περιορισμοί στις εξαγωγές της Ιαπωνίας στα τρία υλικά βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα που σχετίζονται με τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για την καταναγκαστική εργασία», υπογράμμισε το Υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα μέτρο διάκρισης το οποίο στοχοποιεί μόνο τη δική μας χώρα».
Όπως διευκρίνησε ο αξιωματούχος του Υπουργείου, Jeong Hae-seong, εάν η Ιαπωνία αποδεχθεί το αίτημα της Νότιας Κορέας, οι δύο χώρες πρέπει να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις για τουλάχιστον 60 ημέρες, ενώ σε περίπτωση που η Ιαπωνία αρνηθεί να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις, η Νότια Κορέα θα εξετάσει την προσφυγή της ΠΟΕ ώστε να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα αποφασίσει για το σχετικό ζήτημα.
«Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 15 μήνες, αλλά μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια», επεσήμανε ο κ. Jeong, ενώ από την πλευρά της, η αξιωματούχος του Υπουργείου, Yoo Myung-hee, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα εξετάζει επίσης προσφυγή στον ΠΟΕ αναφορικά με την απόφαση της Ιαπωνίας να αφαιρέσει τη χώρα από τη λίστα με τους προνομιακούς εμπορικούς εταίρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης