Διεθνή

Η CIA έβγαλε πράκτορα μυστικά από τη Ρωσία - Εμπλέκει τον Putin στις αμερικανικές εκλογές

tags :
Η CIA έβγαλε πράκτορα μυστικά από τη Ρωσία - Εμπλέκει τον Putin στις αμερικανικές εκλογές
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν μυστικά από τη Ρωσία υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο που είχε επιβεβαιώσει πως ο  Putin είχε ενορχηστρώσει προσωπικά την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν μυστικά το 2017 από τη Ρωσία έναν υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο που είχε επιβεβαιώσει πως ο πρόεδρος V. Putin είχε ενορχηστρώσει προσωπικά την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το CNN, το πρόσωπο αυτό εργαζόταν από πολλές δεκαετίες για τους Αμερικανούς, είχε απ' ευθείας πρόσβαση στον Putin και είχε διοχετεύσει φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί στα κρυφά στο γραφείο του προέδρου.
Πάντα σύμφωνα με το CNN, οι Αμερικανοί έβγαλαν μυστικά τον πράκτορα αυτόν από τη Ρωσία το 2017, εξαιτίας των φόβων ότι ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump ή η κυβέρνησή του θα μπορούσαν να τον αποκαλύψουν, λόγω της κακής διαχείρισης εκ μέρους τους διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Σύμφωνα με τους New York Times, η CIA είχε προτείνει στην πηγή της να την βγάλει από τη Ρωσία ήδη από τα τέλη του 2016, όμως εκείνη αρνήθηκε, επικαλούμενη οικογενειακά προβλήματα. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αρχίσει τότε να φοβούνται μήπως είχαν να κάνουν με διπλό πράκτορα, φόβοι που αποδείχθηκαν αβάσιμοι μήνες αργότερα, όταν η πηγή δέχθηκε να φύγει.
Ο πληροφοριοδότης αυτός, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, αποδείχθηκε κεφαλαιώδους σημασίας πηγή πληροφοριών για τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες χάρη σ' αυτόν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Putin είχε ενορχηστρώσει άμεσα τη ρωσική ανάμιξη υπέρ του Trump και σε βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του, της Χ. Clinton, κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016, συνεχίζουν οι Times.
Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, ο πληροφοριοδότης ενέπλεξε επίσης άμεσα τον Putin στην πειρατεία του εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, η οποία επέτρεψε να αποκαλυφθεί ένας τεράστιος όγκος μηνυμάτων που έφεραν σε δύσκολη θέση το στρατόπεδο της Κλίντον.
Ο πράκτορας που οι Αμερικανοί έβγαλαν από τη Ρωσία ήταν, σύμφωνα με τους New York Times, η πιο πολύτιμη πηγή της CIA στη Ρωσία και η φυγή του από τη χώρα εμπόδισε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Κρεμλίνου στη διάρκεια των εκλογών των μέσων της προεδρικής θητείας που έγιναν το 2018 στις ΗΠΑ καθώς και στη διάρκεια των προετοιμασιών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης