Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Εμπορικός πόλεμος και no deal Brexit απειλούν την παγκόσμια οικονομία το 2020

Fitch: Εμπορικός πόλεμος και no deal Brexit απειλούν την παγκόσμια οικονομία το 2020
Το σενάριο του  no-deal Brexit θα οδηγούσε σε «βαθειά ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο» το 2020
Η κλιμάκωση του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και η εντεινόμενη πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία συγκαταλέγονται στις εξελίξεις που διαταράσσουν την εμπορική πολιτική και «σκοτεινιάζουν» τον ορίζοντα σε ό,τι αφορά την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Το σενάριο του  no-deal Brexit θα οδηγούσε σε «βαθειά ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο» το 2020, προειδοποιεί ο οίκος, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,4%, ενώ συμπληρώνει ότι η αναπτυξιακή προοπτική στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα είναι «σημαντικά μειωμένη» σε περίπτωση διαζυγίου του Λονδίνου και των Βρυξελλών άνευ συμφωνίας.
Στο σημείωμά του, η Fitch προσθέτει πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα είναι ένας παράγοντας που εν μέρει εξηγεί την απογοητευτική ανάπτυξη στα κράτη μέλη της Eυρωζώνης.
H ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται στο 1,1% το 2019 και το 2020, από 1,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησε για το 2019 και 1,3% για το 2020.
Ειδικότερα η οικονομία της Γερμανίας είναι εκτεθειμένη στον εμπορικό πόλεμο, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Ο οικος υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις και για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 2,3% το 20149 και 1,7% το 2020, από 2,4% και 1,8% προηγουμένως.
Σύμφωνα με τον οίκο, ο ρυθμός επέκτασης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να μειωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2019 και στο 5,7% το 2020 ως τώρα, ο Fitch προέβλεπε ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα ανερχόταν στο 6,2% και το 6,0% αντιστοίχως.
Κατά τον οίκο αξιολόγησης, οι χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού θα παραμείνουν σταθερές, εν μέσω των εντεινόμενων κινδύνων για την ανάπτυξη διεθνώς, με τη μόνη περίπτωση αρνητικής προοπτικής να εντοπίζεται στο Χονγκ Κονγκ, που υποβαθμίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Φιτς έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.
Σχολιάζοντας τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ο οίκος επισήμανε πως μοιάζει ολοένα πιο πιθανό ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Federal Reserve)  θα μειώσει τα βασικά της επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και αναμένεται να τα διατηρήσει σταθερά το 2020.
Η Fitch εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα, αρχίζοντας εκ νέου τις αγορές αξιογράφων τον Οκτώβριο.
Ωστόσο ο οίκος εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής που επιλέγουν οι κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την αποκατάσταση της ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης