Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Απομονωμένη η Τουρκία, συνεχίζει τις προκλήσεις - Αναστασιάδης: Συντονισμός δράσης σε ΟΗΕ και ΕΕ

Μητσοτάκης: Απομονωμένη η Τουρκία, συνεχίζει τις προκλήσεις - Αναστασιάδης: Συντονισμός δράσης σε ΟΗΕ και ΕΕ
Τα προσκόμματα της Τουρκίας δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά την επικοδομητική συμπεριφορά της Κύπρου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο
«H παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί ενώ η συγκρουσιακή ρητορική της δείχνει την απομόνωσή της», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 
Είναι μια ουσιαστική επίσκεψη, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Ν. Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το Κυπριακό - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας-  βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
«Σε καλωσορίζω στην Αθήνα σε μία επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό -καθώς είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχομαι ως πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Αλλά είναι μια επίσκεψη, βέβαια, και πολύ ουσιαστική, καθώς το Κυπριακό βρίσκεται πάλι σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή.
Προσδοκώ να ακούσω την ενημέρωσή σου για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επαφές σου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ξέρω, όμως, ότι στο επίκεντρο της συζήτησής μας θα βρεθεί το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη μεγαλόνησο.
Αντιλαμβάνομαι ότι τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά την δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση.
Ενώ, ταυτόχρονα, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί.
Συνοδευόμενη, μάλιστα, και από μία συγκρουσιακή ρητορική, καταδεικνύει και την διεθνή της απομόνωση.
Όμως οι στρατηγικές μας επιλογές παραμένουν σταθερές. Και η προσπάθεια συνεχίζεται!
Θέλω να γνωρίζεις αγαπητέ μου Νίκο -εσύ και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός- ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της, η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε  κάθε βήμα -και πρωτίστως βέβαια-  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί είναι τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που τελικά, θίγει ευθέως η στάση της Τουρκίας.
Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία μαζί με τους συνεργάτες μας, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ένα forum, το οποίο είναι πάντα κατάλληλο για να ευαισθητοποιήσουμε τους εταίρους μας, να ενισχύσουμε τα ερείσματα της Κύπρου. Και με την ευκαιρία αυτή να μπορέσουμε να συζητήσουμε, βέβαια, και για την επικείμενη τριμερή συνάντηση που θα έχουμε στην Αίγυπτο στις 8 Οκτωβρίου.
Ώστε από κοινού, οι τρεις φίλες-χώρες, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για σταθερότητα, για ανάπτυξη στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναστασιάδης:Συντονισμός δράσης σε ΟΗΕ, ΕΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου.
«Όπως έχεις επισημάνει πολύ ορθά, θα μας δοθεί η ευκαιρία, πρώτον, της ενημέρωσης, αλλά και, δεύτερον, του προβληματισμού, ενόψει ιδιαίτερα των χθεσινών απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, που, δυστυχώς, αναδεικνύει, αλλά και αποδεικνύει μια έντονη ανησυχία που έχει η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, τον έλεγχο, δηλαδή, της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία.
Και είναι εδώ που κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό, ποιος τελικά ή ποιο θα είναι τελικά το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να χτίσουμε.
Της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας της λύσης και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης, που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο Κοινότητες.
Έχουμε κάνει βήματα, έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς.
Δυστυχώς, τα όσα επακολούθησαν, που επιβεβαιώνονται από τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, κάπου δημιουργούν έναν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά και ως προς την προοπτική επιτέλους να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τον συντονισμό των δράσεων, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και, βεβαίως, να χαράξουμε μια από κοινού πολιτική, όχι για να ευνοηθούν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά για να ευνοηθούν γενικότερα εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη, σταθερότητα και προοπτική στην Κύπρο, για να μπορέσει, ενδεχομένως, και μια λύση σωστή, λειτουργική και βιώσιμη του Κυπριακού, να οδηγήσει και σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω για άλλη μια φορά να σε ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, αλλά και τη σταθερότητα των θέσεων, όσον αφορά τη συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό και γενικότερα την ανάγκη επιτέλους να εξευρεθεί μια λύση, που θα αποκλιμακώσει την όποια ένταση στην περιοχή.
Ευχαριστώ και πάλι, Κυριάκο» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, όχι μόνο λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την Άγκυρα με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και των εν εξελίξει συζητήσεων για το Κυπριακό.
Πάντως, η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί με κάθε τρόπο.
Είναι ενδεικτική η χθεσινή προκλητική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ έσπευσε να στείλει ένα ακόμα μήνυμα.
«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά» είπε ο Cavusoglu, αναφέροντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
«Με τις μονομερείς της ενέργειες η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί τους φυσικούς πόρους και όπως οι Ελληνοκύπριοι έκαναν το 2011 και το 2012, απέρριψαν χωρίς δισταγμό και πάλι την πρόταση που τους υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου.
Ωστόσο αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι, το συζητάμε αυτό και με την διεθνή κοινότητα» είπε ο Cavusoglu.

Το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδης

«Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.
Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.
Οι δύο Ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης