Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τράπεζα της Ισπανίας, σπάει το εμπάργκο των ΗΠΑ και χρηματοδοτεί τη Βενεζουέλα

Η Τράπεζα της Ισπανίας, σπάει το εμπάργκο των ΗΠΑ και χρηματοδοτεί τη Βενεζουέλα
Η Τράπεζας της Ισπανίας είναι ο ανέλπιστος σύμμαχος του Maduro στη μεταφορά χρημάτων από και προς τη Βενεζουέλα
Την ώρα που όλο και περισσότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο αρνούνται να μεταφέρουν χρήματα για λογαριασμό του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, η Βενεζουέλα έχει βρει έναν σύμμαχο στην Τράπεζα της Ισπανίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ισπανική κεντρική τράπεζα για να μεταφέρει και να λαμβάνει κεφάλαια από/στο το εξωτερικό, σε μια εποχή που κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν ωθήσει πολλές μεγάλες τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποφύγουν οποιαδήποτε πραγματική ή έτσι αντιληπτή σχέση με το σοσιαλιστικό καθεστώς.
Όπως έγινε γνωστό, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας ενημερώνουν τους εργολάβους για τη επιλογή της ισπανικής τράπεζας, πως μπορούν να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν πληρωμές εκτός Βενεζουέλας, μέσω της Τράπεζας της Ισπανίας, προειδοποιώντας τους ωστόσο, ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ξεκαθαριστούν και ολοκληρωθούν οι συναλλαγές λόγω των αυξημένων ελέγχων.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει χειριστεί επιδέξια τις σχέσεις της τόσο με τον Maduro όσο και με τον αντιπολιτευόμενο Juan Guaido, ο οποίος αναγνωρίζεται από περισσότερες από 50 χώρες ως ο νόμιμος ηγέτης της χώρας που καταστράφηκε από την κρίση.
Ενώ ένας κορυφαίος σύμμαχος του Guaido, LeopoldLopez, ζει εδώ και μήνες στην επίσημη κατοικία του Ισπανού πρεσβευτή στο Καράκας, η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί κανονικές σχέσεις με τον Maduro και τους συμμάχους του.
Η βοήθεια της Τράπεζας της Ισπανίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την διοίκηση Maduro, καθώς η κρατική τουρκική τράπεζα Ziraat Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, σταμάτησε να μεταφέρει χρήματα.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι εκτός λειτουργίας και οι προμηθευτές μερικές φορές πρέπει να περιμένουν εβδομάδες για να βρουν έναν λογαριασμό ενεργό για να κάνουν πληρωμές.
Συχνά καταλήγουν να βασίζονται σε οικονομικά ιδρύματα από την Ανατολική Ευρώπη προς την Ασία.
Ένας εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ισπανίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας υπάλληλος Τύπου στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας απηύθυνε ερωτήσεις στον πρόεδρο της τράπεζας Calixto Ortega, ο οποίος δεν απάντησε.

Διεύρυνση των κυρώσεων
Από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανέλαβε καθήκοντα πριν από τρία χρόνια, επέβαλε κυρώσεις σε περισσότερα από 100 άτομα και οντότητες της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της χώρας, για να αυξήσει την πίεση στο Maduro με την ελπίδα της πτώσης του και της αλλαγής καθεστώτος.
Οι Η.Π.Α. έχουν αυξήσει τους ελιγμούς της εναντίον του Maduro και την υποστήριξη στον Guaido φέτος, αλλά το status quo εξακολουθεί να παραμένει.
Ως επακόλουθο του εξονυχιστικού ελέγχου - και της πολύ περιορισμένης πρόσβασης σε δολάρια - η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί περισσότερες συναλλαγές σε ευρώ, μερικές φορές προσφέροντας στους ντόπιους πελάτες πρόσβαση σε μετρητά ευρώ.
Αυτή η μετατόπιση θα έκανε την Τράπεζα της Ισπανίας πολύ ελκυστικότερη επιλογή έναντι άλλων τραπεζών εκτός της ευρωζώνης.
Η προθυμία της Τράπεζας της Ισπανίας να μεταφέρει τα χρήματα της Βενεζουέλας είναι νόμιμη μέσα στο τραπεζικό σύστημα των ανταποκριτών, στο οποίο χώρες, εταιρείες και καταναλωτές στέλνουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές ανά τον κόσμο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανταποκρίτριες τράπεζες αυξάνουν τον έλεγχο όταν ασχολούνται με χώρες που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις ή επισημαίνονται ως επικίνδυνες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βενεζουέλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει και η Ισπανία, περιλαμβάνουν εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, καθώς και απαγόρευση ταξιδιών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για 18 αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ισπανία λαμβάνει κατά πολύ τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών της Βενεζουέλας που φεύγουν από το χάος στην πατρίδα τους.
Ενώ η Ισπανία αναγνωρίζει τον Guaido ως τον νόμιμο ηγέτη της χώρας, φιλοξενεί ακόμα τον πρεσβευτή του Maduro στη Μαδρίτη, καθώς και έναν εκπρόσωπο που επέλεξε η αντιπολίτευση.
Παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ισπανίας, η Repsol, σταμάτησε τη μεταφορά βενζίνης στη Βενεζουέλα το Μάρτιο, η εταιρεία εξακολουθεί να προμηθεύει πετρέλαιο ντίζελ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο με αντάλλαγμα το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Προκειμένου να αποφύγει τις επιπτώσεις των κυρώσεων, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξετάζει τη δυνατότητα μετάβασης σε ένα διεθνές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών που λειτουργούν με τη Ρωσία ως εναλλακτική λύση στο σύστημα SWIFT που χρησιμοποιούν τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης