Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλλα λέει ο Λευκός Οίκος, άλλα δείχνουν τα στοιχεία - Πώς έχει επηρεάσει την αμερικανική οικονομία ο εμπορικός πόλεμος

Άλλα λέει ο Λευκός Οίκος, άλλα δείχνουν τα στοιχεία - Πώς έχει επηρεάσει την αμερικανική οικονομία ο εμπορικός πόλεμος
Πώς έχει επηρεάσει την αμερικανική οικονομία ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα
Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν πλήττει ουσιαστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία όμως καταδεικνύουν το αντίθετο.
Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να επιβεβαιώνει ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει ελάχιστες συνέπειες στην αμερικανική οικονονμία.
Παρ΄όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, σύμφωνα με το Business Insider, δείχνουν κάτι διαφορετικό τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Οι εξαγωγές, οι προσλήψεις, οι εμπορικές συμφωνίες έχουν παγώσει δραματικά μπροστά στους νέους δασμούς.
Την Κυριακή (8/9) τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι το εμπόριο σχεδόν "βυθίστηκε" τον Αύγουστο του 2019 και για τις δύο χώρες. Από την Κίνα απέπλευσαν προς τις ΗΠΑ πολύ λιγότεα αγαθά σε σύγκριση με το 2018, ενώ αντίστοιχα και οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων προς Κίνα μειώθηκαν κατά 22%.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Steve Mnuchin δήλωσε σήμερα 9/9 ότι "βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις για τις εταιρείες αλλά παράλληλα έχουν εξαιρεθεί κάποια προϊόντα από τους δασμούς.
"Δεν έχουμε δει ακόμη καμία επίπτωση στην οικονομία των ΗΠΑ", ανέφερε ο Mnuchin σε συνέντευξή του. "Έχουμε προχωρήσει στην υπόθεση πολύ προσεκτικά", τόνισε.
Παρ' όλα αυτά εκατοντάδες επιχειρήσεις και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι οι δασμοί θα τους αναγκάσουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους ή να σταματήσουν τις επενδύσεις, δράσεις που έχουν επιρροή στην ανάπτυξη και των δύο χωρών.
Επίσης τα στοιχεία έδειξαν πως οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά τον Αύγουστο 2019, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου επιβάρυνε την αβεβαιότητα σε ιδιαιτέρως ευαίσθητους τομείς όπως είναι η μεταποίηση.
Οι επενδυτές σημείωσαν τις προοπτικές, με ένα βασικό σήμα ύφεσης να αναβοσβήνει τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.
Ο πρόεδρος Donald Trump έχει παραδέχτηκε μερικές φορές ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία, υποδηλώνοντας μάλιστα δυνητικά ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι η χρήση δασμών θα ωφελήσει τελικά τους Αμερικανούς μέσω δικαιότερων εμπορικών συμφωνιών.
"Κάποιος έπρεπε να το κάνει αυτό, για μένα, αυτό είναι πολύ σημαντικότερο από την οικονομία", έχει δηλώσει, προσθέτοντας ότι "η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης