Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Νέοι μάρτυρες εξετάζονται για την υπόθεση του Julian Assange

Σουηδία: Νέοι μάρτυρες εξετάζονται για την υπόθεση του Julian Assange
Νέοι μάρτυρες εξετάζονται για την υπόθεση του ιδρυτή του WikiLeaks στη Σουηδία 
Δύο νέους μάρτυρες ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει η Σουηδή εισαγγελέας, η οποία ερευνά την υπόθεση του ιδρυτή του WikiLeaks Julian Assange, που διώκεται για βιασμό, τον οποίο φέρεται να διέπραξε το 2010 στη Σουηδία.
"Στη διάρκεια του καλοκαιριού εξετάστηκαν επτά μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά τον Julian Assange ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία και διευκρινίζει ότι ανάμεσα σε αυτούς "δύο πρόσωπα δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν εξεταστεί".
Ο Julian εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων στη Βρετανία για παραβίαση των όρων εγγύησής του έπειτα από επτά χρόνια που πέρασε μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου διώκεται με την κατηγορία του βιασμού, την οποία αρνείται.
Η Σουηδή εισαγγελέας -η αναπληρώτρια επικεφαλής των εισαγγελικών Αρχών- έχει προθεσμία να αποφασίσει για την υπόθεση έως τον Αύγουστο του 2020 που θα παραγραφεί το αδίκημα.
"Εξετάσαμε κυρίως και πάλι πρόσωπα που είχαν εξεταστεί το 2010, παρότι δύο από τα πρόσωπα που εξετάστηκαν δεν είχαν στο παρελθόν εξεταστεί.
Όταν θα αναλύσουμε τις συνεντεύξεις τους θα αποφασίσω πώς θα προχωρήσω στην υπόθεση.
Η έρευνα πιθανόν τότε να διακοπεί ή πιθανόν να αποφασίσω να διενεργήσω περαιτέρω έρευνες", είπε η εισαγγελέας.
Αν απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του Julian Assange στη Σουηδία πιθανόν να αντιμετωπίσει έως και τέσσερα χρόνια ποινή κάθειρξης.
Ο 48χρονος Αυστραλός αντιμετωπίζει επίσης αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπό του πολλών απόρρητων εγγράφων.
Αν καταδικαστεί κινδυνεύει με δεκαετίες φυλάκισης.
Ένα σουηδικό δικαστήριο απέρριψε επίσημο αίτημα της εισαγγελέως να τεθεί ο Julian υπό κράτηση ερήμην -ένα απαραίτητο βήμα προς το όποιο αίτημα έκδοσης- και αποφάσισε ότι η έρευνα μπορεί να προχωρήσει χωρίς ένταλμα κράτησης.
"Αν καταλήξω ότι το επόμενο βήμα είναι να ανακρίνω τον Julian Assange, θα εκδώσω Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και σε μια τέτοια περίπτωση θα ζητήσω από τις βρετανικές αρχές άδεια να τον ανακρίνω", είπε η εισαγγελέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης