Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ΗΠΑ ορθώς κάνουν εμπορικό πόλεμο στην Κίνα – Το Brexit είναι το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ ορθώς κάνουν εμπορικό πόλεμο στην Κίνα – Το Brexit είναι το πρόβλημα
Η Κίνα είναι σε δυσκολότερη θέση από τις ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο – Το πραγματικό παγκόσμιο πρόβλημα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και στη μετά- Brexit εποχή
Κοιτάζοντας πίσω στο τα γεγονότα και τις συγκυρίες οι αριθμοί δείχνουν πως οι ΗΠΑ μπορεί να ταλαντεύονται από τους παγκόσμιους τριγμούς στο εμπόριο αλλά πέρα από τη δυσαρέσκεια του προέδρου Trump προς τις επιλογές της Fed υπάρχουν μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και έχουν να κάνουν με την ανισότητα των εισοδημάτων, τις υποδομές, τα κοινωνικά προγράμματα και τον τρόπο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα παραπάνω.
Και μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι ήδη γνωστά, αλλά αν δεν υπήρχε μια χαοτική ηγεσία στην Ουάσινγκτον, θα είχαν μάλλον αντιμετωπιστεί ή θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον, όπως γράφει το Shard Capital.
Στο κύριο ερώτημα αν η αμερικανική οικονομία θα καταρρεύσει από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, η απάντηση είναι όχι, επισημαίνει το άρθρο.
Κι όπως υποστηρίζει, αυτό που θα υπάρξει είναι ένας διαχειρίσιμος πληθωρισμός, κάποια αστάθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και μακροπρόθεσμα οι ΗΠΑ θα υποστούν μια επιβραδυντική επίδραση από την κινεζική οικονομία η οποία βέβαια δεν θα είναι ο ηγέτης στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων φουσκών που έχουν αναπτυχθεί στις αγορές μετοχών, του εταιρικού χρέους (κάποιες εκ των οποίων είναι εταιρίες –ζόμπι) θα αποτελέσουν προκλήσεις.
Όμως μια στροφή στην αγορά ομολόγων βλάπτει μεν αλλά αναστροφές στη χρηματιστηριακή αγορά, συμβαίνουν, όμως επανέρχονται.
Η Κίνα βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση. Οι στάσεις εναντίον της είναι περισσότερο πολωτικές.
Ο Trump επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να κηρύξει έναν εμπορικό πόλεμο - μια στιγμή που η κακή διαχείριση του χρέους εκθέτει την ανισότητα που υπάρχει στα σχέδια να δημιουργήσει το δικό της παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Το γεγονός ότι τώρα η Κίνα γίνεται αντιληπτή ως μια παγκόσμια δύναμη διευκολύνει τις ΗΠΑ να τις συγκρατήσουν - δεν είναι κάποιο φτωχό έθνος τρίτου κόσμου!
Τα επόμενα χρόνια η Κίνα θα περιορίζεται όλο και περισσότερο και η ανάπτυξή της το ίδιο.
Αυτό που πραγματικά θέλουν τώρα οι ΗΠΑ είναι ένας Σινικό Τείχος της Κίνας για να τους συγκρατήσει καθώς ο εμπορικός πόλεμος παίρνει μορφή ψυχρού πολέμου.
Η Κίνα δεν πρόκειται να υποφέρει και να καταρρεύσει οικονομικά λόγω των δασμών  των ΗΠΑ, το πιθανότερο είναι, η ανάπτυξή της να είναι επιβραδυνθεί νωρίτερα από τις προβλέψεις των ειδικών της κι από όσο ελπίζουν και απλά να καθυστερήσει να γίνει ένα έθνος πλουσιότερο.
Οι συνέπειες της επιβράδυνσης της Κίνας θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού αν η ανάπτυξή της δεν καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 6%, τότε αυτό θα επιβραδύνει και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Και αυτό θα το αισθανθούν περισσότερο κράτη προμηθευτές της όπως η Αυστραλία και άλλοι κύριοι προμηθευτές.
Βέβαια εδώ έγκειται ένα ερώτημα, κατά πόσο θα αυξηθούν οι πολιτικοί κίνδυνοι από μια Κίνα η οποία προσπαθεί να γίνει όλο και περισσότερο αυτοδύναμη πίσω από τα τείχη που οι ΗΠΑ προσπαθούν να φτιάξουν γύρω της. Ζητήματα που το Κόμμα καλείται να αντιμετωπίσει όπως ο πλούτος, η ευημερία και η κριτική, ένα καθαρό περιβάλλον είναι πρόκληση και μπορεί να οδηγήσει σε πιο επιθετική κίνηση της Κίνας εξωτερικά. Μήπως τελικά οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν στην αμυντική τους βιομηχανία; Ίσως, δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση.
Τι γίνεται όμως με την Ευρώπη; Αυτή την εβδομάδα η αγορά περιμένει μεγάλα βήματα από την ΕΚΤ.
Σίγουρα, μια άλλη ώθηση στα ομόλογα, ωστόσο ό,τι και να κάνει η ΕΚΤ όσον αφορά: α) τη μείωση των επιτοκίων, β) την επανέναρξη προγραμμάτων αγοράς ή γ) τις υποσχέσεις, θα έχει σχεδόν μηδενική επίδραση στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης.
Η ΕΚΤ πρέπει να δοκιμάσει νέα βήματα.
Πόσο διαφορετικό θα είναι το νέο καθεστώς Lagarde στην ΕΚΤ;
Μένει να το δούμε καθώς ο Draghi μπορεί να κράτησε την Ευρωζώνη, αλλά δεν μπόρεσε να προωθήσει πολιτικά με κάποια μορφή φορολογικής/οικονομικής συμφωνίας που θα μπορούσε να αναθερμάνει οικονομικά την Ευρώπη και τις εισερχόμενες ροές.
Εάν δεν το κάνουν τότε η Ευρώπη θα βυθίζεται σε αυξανόμενα οικονομικά ελλείμματα.
Τα hedge fund των ΗΠΑ,όπως υποστηρίζει το άρθρο, δεν βλέπουν τι ευκαιρίες μπορούν να υπάρξουν στην Ευρώπη, περιμένουν όμως μια νέα κρίση νέα κρίση για να αγοράσουν φθηνά.
Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο...
Πέρα από την πολιτική αστάθεια, ποιος παραιτείται, ποιος έρχεται, τι γίνεται, αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση στην αξία των επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κατάστασης και κυρίως του Brexit.  
Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο το status tου οιονεί αποθεματικού / αντιστάθμισης.
Αυτό είναι πραγματικά τρομερό.
Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ότι αποτελεί ένα υψηλό περιουσιακό / αποθεματικό στοιχείο πολύ δυσανάλογο προς τον μικρό πληθυσμό του και μια οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας.
Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια οικονομία ενισχύεται από το γεγονός πως το Λονδίνο είναι το παγκόσμιο κέντρο χρηματοδότησης, η εμπορική ιστορία του κόσμου, το γεγονός ότι η αγγλική νομοθεσία είναι η βάση του δικαίου των συμβάσεων και των επιχειρήσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει περισσότερο βραβεία Νόμπελ από όσα του αναλογούν, διαπρέπει στον τομέα των εφευρέσεων και εξακολουθεί να κατέχει τα κλειδιά για τα τυπογραφικά μηχανήματα εκτύπωσης νομισμάτων.
Η Ευρώπη δεν έχει - η ΕΚΤ ναι.
Τι θα συμβεί εάν το νόμισμα συνεχίσει να καταρρέει συνεπεία του Brexit και η κυβέρνηση αρχίζει να δανείζεται πολύ για να καλύψει το κόστος;
Οι νομισματικές ανισορροπίες και τα ελλείμματα όταν αυξάνονται - σκουραίνουν τον ορίζοντα των προβλημάτων.
Θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρηθεί ως ένα αποτυχημένο κράτος και να κοστίσει στη στερλίνα το status του ως αποθεματικού νομίσματος; Μπορεί και αυτό θα ήταν πολύ δυσάρεστο ....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης