Τελευταία Νέα
Speculator

Ο κυβερνητικός προβληματισμός για το ΧΑ και η κλήση Λαζαρίδη από το Ζαββό

Ο κυβερνητικός προβληματισμός για το ΧΑ και η κλήση Λαζαρίδη από το Ζαββό
Η σημειολογία της τοποθέτησης Πορφύρη στο ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς και οι προθέσεις της κυβέρνησης
Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Και αυτό διότι θεωρεί ότι ενώ το ΧΑ πρέπει να αποτελέσει βασικό εργαλείο στην αναπτυξιακή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια αποψιλώθηκε από μεγάλες εταιρίες, δεν κατόρθωσε να προσελκύσει νέες αφήνοντας έδαφος στα φληναφλήματα της προηγούμενης διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπου ο κ. Γκότσης είχε μπερδέψει το ρόλο του επόπτη με τον εποπτευόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης έχει ήδη κληθεί από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό ο οποίος από πρώτο χέρι ήθελε να διαπιστώσει την κατάσταση.
Ενδεικτικό της νέας τάσης που διαμορφώνεται με την αλλαγή κυβέρνησης είναι ότι για πρώτη φορά στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν μετέχει ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου αλλά ο κ. Νίκος Πορφύρης Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργιών.
Παρά το γεγονός ότι είχε πέσει στον Τραπέζι και το όνομα του κ.  Δημήτρη Καραϊσκάκη Επιτελικού Διευθυντή Λειτουργιών αλλά και στενότερου συνεργάτη του κ. Λαζαρίδη τελικά δεν επιλέχθηκε από την κυβέρνηση.   
Το γεγονός αυτό όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές έχει ιδιαίτερη σημασία και δείχνει το κλίμα που διαμορφώνεται για τη διοίκηση του ΧΑ.
Η κυβέρνηση δια των αρμοδίων στελεχών της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί το ελληνικό Χρηματιστήριο να είναι ένα μικρό περιφερειακό χρηματιστήριο όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ξέσπασμα της κρίσης οι εταιρίες που έχουν αποχωρήσει ή διαγραφεί από το ΧΑ (αρκετές λόγω χρεοκοπίας αλλά και επίσης αρκετές γιατί δεν ήταν συμφέρουσα η παραμονή ) φτάνουν τις 120 εκ των οποίων οι 70 την τελευταία πενταετία.
Μόνο εντός του 2019 αποχώρησαν  ή ολοκληρώνεται η αποχώρηση τους από την αγορά οι εταιρείες Αιολική Α.Ε.Ε.Χ., Σφακιανάκης, Κανάκης, Μινωικές, Ντρουκφάρμπεν, Υγεία, Κρητών Άρτος και Nexans ενώ η η Grivalia μια μεγάλου μεγέθους εταιρία απορροφήθηκε από τη Eurobank και η Τιτάν θα συνεχίσει μεν να διαπραγματεύεται αλλά με παράλληλη δευτερογενή εισαγωγή.
Εισαγωγές εταιριών ουσιαστικά δεν γίνονται ενώ στον αέρα βρίσκεται η υποχρεωτική εισαγωγή εκ του νόμου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ ενώ ακούγεται ότι προετοιμάζεται η εισαγωγή της Interlife Ασφαλιστικής και της R Energy 1 (συμφερόντων της οικογένεια Ρόκα η οποία έχει «παρελθόν» με τη διαγραφή της Ρόκας-στην εναλλακτική αγορά)

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης