Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Η αποψίλωση της Αμαζονίας σχεδόν διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

Βραζιλία: Η αποψίλωση της Αμαζονίας σχεδόν διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο
Οι ειδικοί εκτιμούν ίσως καταστραφούν 10.000 km2 δάσους συνολικά φέτος για πρώτη φορά από το 2008
Η αποψίλωση της περιοχής του Αμαζονίου στη Βραζιλία σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου και της ίδιας περιόδου το 2018, καταστρέφοντας άλλα 6.404,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικά (έναντι 3.336,7 km2), σύμφωνα με επίσημα προσωρινά στοιχεία που έγιναν  γνωστά.
Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 91,9%.
Μόνο τον μήνα Αύγουστο, χάθηκαν 1.700,8 km2, λιγότερα από τον Ιούλιο (όπου οι αριθμοί είχαν τετραπλασιαστεί), αλλά υπερτριπλάσια σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018 (526,5 km2), σύμφωνα με το σύστημα δορυφορικών ειδοποιήσεων DETER του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE).
Η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες: 738,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Μάιο, 936,3 km2 τον Ιούνιο, 2.255,4 km2 τον Ιούλιο και πλέον 1.700,8 km2 τον Αύγουστο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ίσως καταστραφούν 10.000 km2 δάσους συνολικά φέτος για πρώτη φορά από το 2008.
Εμπειρογνώμονες και φορείς προστασίας του περιβάλλοντος εξηγούν αυτή την αύξηση της αποψίλωσης από τη δράση γεωργών, κτηνοτρόφων και άλλων που ενθαρρύνθηκαν από την υποστήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος της Βραζιλίας για την εκμετάλλευση περιοχών των αυτοχθόνων και προστατευόμενων περιοχών ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητες αυτές καθώς και έρευνες για μεταλλεύματα.
Σύμφωνα με ειδικούς, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες εστίες φωτιάς στην περιοχή του Αμαζονίου καθώς η κορύφωση της αποψίλωσης σημειώθηκε τον Ιούλιο και αυτή των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο, επισήμανε η επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών στην Αμαζονία (IPAM).
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης