Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Επιμένει ο Johnson για Βrexit στις 31/10 - Παραίτηση της υπουργού Εργασίας

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Επιμένει ο Johnson για Βrexit στις 31/10 - Παραίτηση της υπουργού Εργασίας
«Επίθεση στην αξιοπρέπεια και στην δημοκρατία» αποτελεί η εκδίωξη 21 συντηρητικών βουλευτών από το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με την Amber Rudd
Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, ημερομηνίας ορόσημου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την  ΕΕ. Πάντως ακόμη ένα πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, ο οποίος επιμένει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να διαγραφεί από τις πιθανότητες, αποτελεί η παραίτηση της υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Amber Rudd.
Η Amber Rudd παραιτήθηκε, κατηγορώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, ότι διέπραξε μια «επίθεση στην αξιοπρέπεια και στην δημοκρατία» εκδιώχνοντας τους «αντάρτες»  Συντηρητικούς βουλευτές.
«Παραιτήθηκα από τον υπουργικό θώκο», «δεν μπορώ να παραμείνω άπραγη , καθώς καλοί, πιστοί, μετριοπαθείς Συντηρητικοί εκδιώκονται.
Μίλησα στον πρωθυπουργό και του εξήγησα», σημείωσε η ίδια σε ανάρτησή της στο twitter.
Τη θέση της Rudd στη βρετανική κυβέρνηση καταλαμβάνει η Therese Coffey.
Η παραίτηση της Amber Rudd το βράδυ του Σαββάτου 7/9, έρχεται μετά  την εκδίωξη την  περασμένη εβδομάδα 21 συντηρητικών βουλευτών από το κυβερνών κόμμα, επειδή αψήφησαν την κυβέρνηση και ψήφισαν μαζί με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αλλά και μετά την παραίτηση του μικρότερου αδελφού του Boris Johnson , του Jo, την περασμένη Πέμπτη από τη θέση του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας και τη βουλευτική του έδρα, δηλώνοντας τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.
 Η Amber Rudd, η  οποία είχε  ψηφίσει στο δημοψήφισμα του 2016 την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ,  χαρακτήρισε την εκδίωξη των 21 βουλευτών μια «επίθεση στην αξιοπρέπεια και στην δημοκρατία» και στην επιστολή παραίτησής της προς τον Boris Johnson ανέφερε πως «έγινα μέλος της κυβέρνησής σας με καλή πίστη.
Αποδεχόμενη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, επειδή ήταν το μέσο με το οποίο θα είχαμε την καλύτερη ευκαιρία να πετύχουμε μια νέα συμφωνία αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, δεν πιστεύω πλέον ότι η αποχώρηση με συμφωνία είναι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης».
Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, δέχεται τη μία μετά την άλλη τις ήττες τόσο στο βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και στη Βουλή των Λόρδων, με τους πολιτικούς να απορρίπτουν όλες του τις προτάσεις, από το νομοσχέδιο για το no deal Brexit έως αυτή για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, τη Δευτέρα 9/9, παρά τις απανωτές του ήττες την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων με την απώλεια της δεδηλωμένης, την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αποτροπή του no-deal Brexit, την άρνηση της Βουλής στο αίτημά του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θα επιχειρήσει εκ νέου να ζητήσει από το Κοινοβούλιο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Raab (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Αποφασισμένος για Brexit στις 31/10 ο Johnson

Εξακολουθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, να είναι αποφασισμένος για την πάση θυσία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε την Κυριακή 8/9 ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας,D.Raab.
O Raab   σε δηλώσεις του στο Sky News ανέφερε ότι θα εμμείνει ο Boris Johnson  στις θέσεις του σχετικά με το Brexit,   παρά το γεγονός  ότι έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο και είδε να αποκλείεται η προσπάθειά του για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Πρόσθεσε ο Raab ότι «βεβαίως» ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα παραβεί τον νόμο όσον αφορά το Brexit.
Σημείωσε πως η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας αποχώρησης και μάλιστα, έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Javid  (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Ο Johnson δεν θα ζητήσει παράταση για το Brexit

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Sajid Javid δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει μια παράταση στο Brexit στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα, αλλά θα πιέσει αντ'αυτού για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα καταστήσει ομαλή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Πρωτίστως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 (Οκτωβρίου) και θα προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία.
Οπωσδήποτε δεν θα ζητήσει μια παράταση σε αυτήν την συνάντηση», δήλωσε ο Javid σε εκπομπή στο BBC.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για να επιβάλει στην κυβέρνηση να ζητήσει μια παράταση στις συνομιλίες για το Brexit αναφέρει μόνον την 19η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία μέχρι την οποία δίνεται διορία για να υποστηρίξει το κοινοβούλιο μια συμφωνία για το Brexit, ή την αποχώρηση χωρίς συμφωνία από την ΕΕ και ότι αυτήν την ημερομηνία εξετάζει η κυβέρνηση.
«Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην 19η (Οκτωβρίου) ως μια σημαντική ημερομηνία και όσον αφορά αυτό το σημείο θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, όμως η πολιτική μας είναι σαφής.
Δεν έχει αλλάξει, θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου», σημείωσε.
«Θα υπακούσουμε σε όλους τους νόμους επειδή όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν απολύτως να υπακούουν στους νόμους, αλλά θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια», πρόσθεσε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης