Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kukies (Γερμανία): Με δημοσιονομική σύνεση απαντά η κυβέρνηση Merkel στη χαμηλή ανάπτυξη

Kukies (Γερμανία): Με δημοσιονομική σύνεση απαντά η κυβέρνηση Merkel στη χαμηλή ανάπτυξη
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2019 από 0,9% που ήταν το πρώτο τρίμηνο
H Γερμανία δεν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το δημοσιονομικό της περιθώριο για να τονώσει την ανάπτυξη παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση της, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Jörg Kukies, στο CNBC.
Ο γερμανός υφυπουργός οικονομικών σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ambrosetti Forum στο Κόμο της Ιταλίας, έκανε σαφές ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έναντι της δημοσιονομικής τόνωσης, ακόμα και εν μέσω προειδοποιήσεων για επικείμενη ύφεση.
«Όσο όμορφος και αν είναι ο ήλιος και ο καιρός εδώ, δεν πρόκειται να σας πω κάτι παραπάνω από το ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι η δημοσιονομική σύνεση» είπε ο Kukies.
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2019 από 0,9% που ήταν το πρώτο τρίμηνο.
Η βιομηχανική παραγωγής της χώρας τον Ιούλιο έπεσε απροσδόκητα τον Ιούλιο κατά 0,6% σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία λόγω της κρίσης που διανύει ο τεράστιος τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας ο οποίος είδε τις εξαγωγές του προς την Ασία να μειώνονται εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Για το λόγο αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς η οποία παραμένει σημαντικά δυνατός.
«Η ανάπτυξη των δημόσιων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι στο 7%, αρκετά ισχυρότερη από την ανάπτυξη του ΑΕΠ, οπότε και τα μέτρα που λαμβάνουμε για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης φαίνεται ότι αποδίδουν» πρόσθεσε.
«Παρά την ανεργία η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, στη Γερμανία παραμένει λίγο πάνω από το 4,9%» αναφέρει ο Kukies.
Ωστόσο, η συρρίκνωση της ανάπτυξης στη Γερμανία συνέβαλε σε μια ευρύτερη επιβράδυνση της ευρωζώνης, με την αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ των 19 χωρών να βρίσκεται στο 0,2% το Β΄ τρίμηνο του 2019, από 0,4% το πρώτο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat .
Να σημειωθεί ότι από το 2014, η Γερμανία, με πληθυσμό 83 εκατομμύρια πολίτες έχει καταφέρει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της χωρίς να αυξήσει το χρέος της - καταγράφοντας ρεκόρ πλεονάσματος 58 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης