Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό δεκαετίας οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στο 92% η επάρκεια τον Σεπτέμβριο

Σε χαμηλό δεκαετίας οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στο 92% η επάρκεια τον Σεπτέμβριο
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν περισσότερο το Φθινόπωρο 
Σε ελεύθερη πτώση είναι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 10 ετών και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο.
Κι αυτό γιατί υπάρχει οι «εγκαταστάσεις αποθήκευσης» φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ήπειρο είναι υπέρ πλήρεις σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο παλαιότερων χρόνων ενώ και οι προμηθευτές φυσικού αερίου δεν αναμένεται να περιορίσουν τις πωλήσεις παρά τις χαμηλές τιμές, την άφθονη προσφορά και την περιορισμένη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν συμβάλει καθοριστικά στις μειώσεις της τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω από το φθινόπωρο του 2019 σύμφωνα με το Bloomberg.


Οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου (LNG), λόγω της άφθονης προσφοράς και της ασθενέστερης ζήτησης στην Ασία, βοήθησαν την Ευρώπη να προμηθευτεί και να διαθέτει μεγάλα αποθέματα αυτό το καλοκαίρι σε επίπεδα υψηλότερα από το μέσο όρο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν σε δεκαετές χαμηλό στις αρχές Ιουλίου, καθώς η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αγωνίζονται για μερίδιο αγοράς.
Αυτό ευνόησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αποθηκεύσουν μεγάλα ποσά φυσικού αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Από την πλευρά τους οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της Ευρώπης, η Νορβηγία και η Ρωσία συνεχίζουν να πωλούν LNG στην Ευρώπη, προσδοκώντας καλύτερες ευκαιρίες κατά τους χειμερινούς μήνες όπου οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη είχαν πληρότητα 92,95% σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe κατά πολύ υψηλότερα από τα προηγούμενα χρόνια.


Η ρωσική εταιρεία Gazprom αναμένει μάλιστα μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Τουρκία σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα από το 2018.
Ωστόσο, ο ρωσικός κολοσσός -που κατέχει περίπου το 33% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου- εξακολουθεί να θέλει να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά, σύμφωνα με δηλώσεις του Niek van Kouteren υψηλόβαθμο στέλεχος της ολλανδικής εταιρείας PZEM στο Bloomberg.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν θα αποθαρρύνουν τους προμηθευτές να πουλήσουν περισσότερο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης