Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Φορολογικές ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης με στόχο ένα μήνυμα αξιοπιστίας προς τους δανειστές

Reuters: Φορολογικές ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης με στόχο ένα μήνυμα αξιοπιστίας προς τους δανειστές
Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να πείσει τους δανειστές να μειώσουν τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Φορολογικές ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που επλήγησαν από πολυετή λιτότητα, αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο (7/9/2019), αναφέρει το Reuters, με αφορμή την ΔΕΘ.
Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, προσθέτει, είναι να πείσει τους δανειστές να μειώσουν το δημοσιονομικό στόχο, που πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα από το 2021.
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πριν από δύο μήνες (7/7/2019), διαδεχόμενος τον Αριστερό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα με βασική δέσμευση την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ελλάδας ένα χρόνο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Η Ελλάδα παραμένει υπό οικονομική εποπτεία για να διασφαλιστεί πως θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της και ο Μητσοτάκης τονίζει ότι η κυβέρνησή του θα επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, όπως συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Ελπίζει, ωστόσο, ότι οι ξένοι δανειστές θα πεισθούν να μειώσουν το στόχο αυτό στο 2% το 2021, αφού η Αθήνα κερδίσει την αξιοπιστία της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας, αναφέρει το Reuters.
Στην ομιλία του Σαββάτου σε ετήσια έκθεση στη Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι ο φόρος για τις  επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 24% το 2020 από 28% σήμερα και στο 20% το 2021, ενώ η φορολόγηση των μερισμάτων θα μειωθεί στο 5%, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που επλήγησαν από τη λιτότητα και να προσφέρει κίνητρα για την τόνωση του τομέα των κατασκευών.
Η μείωση του συμφωνημένου στόχου για τα πλεονάσματα θα έδινε στην  κυβέρνηση Μητσοτάκη τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις φορολογικές περικοπές και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να δώσει ώθηση στην  ανάπτυξη σε μία οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 25% στη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης χρέους.
Η Ελλάδα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς της στόχους τα τελευταία χρόνια και οι Ευρωπαίοι δανειστές αναμένουν ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% το 2019.
Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να επαναρχίσει συνομιλίες με τους δανειστές σχετικά με την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων προς το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους, ολοκληρώνοντας ένα σχέδιο που είχε αρχίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν σχετικά θετικοί με το σχέδιο, που παρουσίασαν οι Έλληνες ομόλογοί τους τις προηγούμενες μέρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία για να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του  να στηρίξουν την ελληνική εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Σαββάτου (7/9) να επαναλάβει τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου για το έργο εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, υποστηρίζει το Reuters.
Άλλες πρωτοβουλίες, που επιδιώκει η κυβέρνηση να επιταχύνει, περιλαμβάνουν την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας και ιδιωτικοποίηση εταιρειών, όπως τα ΕΛΠΕ. 

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης