Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαχάμες: Σε 43 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Dorian - Φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί

Μπαχάμες: Σε 43 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Dorian - Φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί
Μεγάλος ο κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες
Σε 43 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στις Μπαχάμες από τον φονικό κυκλώνα Dorian, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της νησιωτικής χώρας Hubert Minis o τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν δια θαλάσσης και αεροπορικώς το νησί Abaco, που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τον κυκλώνα Dorian, ενώ χιλιάδες ακόμα συνωστίζονται για να πάρουν το πλοίο της γραμμής για το νησί Grand Bahama, που επλήγη λιγότερο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Από τον πιο ισχυρό κυκλώνα που έπληξε ποτέ τις Μπαχάμες αγνοούνται ακόμα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι στη νησιωτική χώρα, που έχει πληθυσμό 400.000.
Ο επίσημος απολογισμός είναι 43 νεκροί, οκτώ στο νησί Grand Bahama και 35 στο Abaco, αλλά αναμένεται να αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότερες σοροί εντοπίζονται στα συντρίμμια ή, όταν τα νερά αποσύρονται σε κάποια σημεία.
Στην πόλη Freeport χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να πάρουν το πλοίο για τη Φλόριντα των ΗΠΑ, καθώς η εταιρία Paradise Cruise Line πρόσφερε δωρεάν μεταφορά σε όσους είχαν τα απαραίτητα μεταναστευτικά έγγραφα.
Έτσι, πάρα πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν με μοναδικά υπάρχοντα τα ρούχα που φορούν, ίσως ένα σακίδιο και κάποιες πλαστικές σακούλες για τρόφιμα και περιμένουν στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο της πρωτεύουσας Nassau.
«Kανένας δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν στο Abaco, δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλές σημείο, τα πάντα έχουν καταστραφεί» ανέφερε μία 75χρονη, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, τους οποίους δεν έχουν εντοπίσει ακόμα οι αρχές.
Μία βάρκα με 250 άτομα έφυγε από το Abaco για τη Nassau, που βρίσκεται στο νησί New Providence στα δυτικά και επηρεάστηκε πολύ λιγότερο από τον τυφώνα.
Άλλη μία με εκατοντάδες ανθρώπους αναμένεται να κάνει το ίδιο ταξίδι, ενώ 200 έφυγαν με αεροπλάνο.
"Οι πτήσεις είναι δωρεάν και θα συνεχιστούν μέχρι να φύγουν από τα νησιά Abaco και Grand Bahama όσοι κάτοικοι επιθυμούν" ανέφερε ο πρωθυπουργός Hubert Minis.
Τέσσερις επιζώντες είχαν δηλώσει, ωστόσο, την Πέμπτη 5/9 ότι πλήρωσαν 75 δολάρια έκαστος για μία πτήση από το Abaco στη Nassau, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι νόμιζαν πως θα ταξίδευαν δωρεάν.
Οι τραυματίες από τον τυφώνα Dorian που έφτασε να είναι κατηγορίας 5 στην πεντάβαθμη κλίμακα Sariff - Simpson λαμβάνουν θεραπεία για κατάγματα, τραύματα στο κεφάλι, αφυδάτωση και δερματικά εξανθήματα.
Περιγράφονται τραγικές στιγμές με νεκρούς ανθρώπους στους δρόμους και πεθαμένα σκυλιά δίπλα τους.
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέσωσε 295 ανθρώπους από τότε που ξέσπασε ο Dorian.
Συγκεντρώνονται γιατροί, νοσοκόμες και ιατρικές προμήθειες για τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο με τις καταρρακτώδεις βροχές και τους άγριους ανέμους να προκαλούν κύματα από 3,7 ως 5,5 μέτρα.
Ο κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες όπως διάρροια από το ακατάλληλο για πόση νερό είναι μεγάλος, ενώ τουλάχιστον 70 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται άμεσα τροφή, νερό και καταφύγιο.
Υπάρχουν και εκτεταμένες λεηλασίες στο νησί Abaco, με άτομα να σπάνε σουπερμάρκετ και παντοπωλεία, ενώ παρατηρήθηκαν και σκηνές με ανθρώπους να στέκονται με όπλα έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους.
Ένας 39χρονος είπε ότι στάθηκε τυχερός αφού σώθηκε με τα τρία παιδιά του και επιβιβάστηκε σε πτήση από το Abaco.
Αν και δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, θα δουλέψει για να ζήσει την οικογένειά του.
"Υπάρχουν τόσοι πολλοί νεκροί εδώ, η κυβέρνηση πρέπει να απομακρύνει όλους τους κατοίκους από το νησί, όπου η δυσοσμία υπάρχει παντού, ακόμα και μέσα στο νερό" συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης