Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις υπό… δημοσιονομικό περιορισμό - Ποια μέτρα ανακοινώνει

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις υπό… δημοσιονομικό περιορισμό - Ποια μέτρα ανακοινώνει
Το μότο του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα είναι «Ανάπτυξη για Όλους» με έμφαση στη προσέλκυση των ξένων επενδύσεων
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προγραμματικές δηλώσεις είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αυτή την ώρα από το βήμα της 84ης Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε σε μία «Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου». 
«Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και για τα μικρά.  
Η Ελλάδα δεν είναι πια το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει ένα ετήσιο σχέδιο, το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Διεθνή Έκθεση. Από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας.  
Η οικονομία και η ανάπτυξη αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας, όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της, αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιοριστεί στις «γνωστές» φοροελαφρύνσεις για την σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής που θα έχουν ορίζοντα τετραετίας, αποφεύγοντας έτσι τις εκπλήξεις που θα οδηγούσαν σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Άλλωστε μετά το «μπλόκο» των ευρωπαίων στα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα παραμείνουν «κλειδωμένα» στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2021 η κυβέρνηση επέλεξε σκοπίμως να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην ΔΕΘ ώστε να αποφύγει μελλοντικές συγκρούσεις με τους δανειστές.
Και αυτές μάλιστα τη στιγμή που οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, για τον συνυπολογισμό των κερδών ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ANFA’s και τα SNP’s, στο πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Επίσης την επόμενη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα πρέπει να βρεθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, για να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών, και δεν θα ήθελε με τίποτα ένα κακό ξεκίνημα ενώ τρεις ημέρες μετά αφικνούνται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών εν όψει της  4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Οι επικεφαλής θα έρθουν μία εβδομάδα αργότερα στις 23 με 24 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζοντας την 84η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το «γνωστό» πακέτο των ελαφρύνσεων που περιλαμβάνει:

1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 (για τα κέρδη του τρέχοντος έτους, που θα φορολογηθούν το 2020).
2. Μέτρα-ανάσα για την αγορά ακινήτων («πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία, έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες αναβάθμισης).
3. Περιορισμό των φορολογικών βαρών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιτηδευματίες με μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
4. Σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ενώ ορίζοντα τετραετίας θα έχει και η σταδιακή κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Οι μειώσεις φόρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αλλά και όλες οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση και όχι λογική παροχών ή απλώς μέτρων για την τόνωση της κατανάλωσης.
Το μότο του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα είναι «Ανάπτυξη για Όλους» με έμφαση στη προσέλκυση των ξένων επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός θα δώσει παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για την τόνωση των επενδύσεων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερα φορολογικά κίνητρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης