Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βασίλης Κάτσος (Pharmathen - VNK Capital): Μας ενδιαφέρει η Creta Farms - Τι είπε για το Ελληνικό και την ΑΜΚ

Βασίλης Κάτσος (Pharmathen - VNK Capital): Μας ενδιαφέρει η Creta Farms  - Τι είπε για το Ελληνικό και την ΑΜΚ
Ο κ. Βασίλης Κάτσος επεκτάθηκε και στο εμβληματικό  έργο του Ελληνικού καθώς η εταιρεία VNK Capital σε συνεργασία με την εταιρεία Olympia Group του Πάνου Γερμανού έχουν αποκτήσει το 12,8% της Lamda Development
Ο Βασίλης  Κάτσος  μέτοχος της Pharmathen άνοιξε τα χαρτιά για το σύνολο των επενδυτικών δραστηριοτήτων της VNK Capital που στις αρχές του έτους απέκτησε το 36% της εταιρείας Παλίρροια και τώρα προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα στην αγορά των τροφίμων.
Στο στόχαστρο της VNK Capital έχει μπει η Creta Farms, όπως αποκάλυψε ο κ. Βασίλης Κάτσος  σημειώνοντας ότι ήταν στα ενδιαφέροντά τους πριν έρθουν  στο προσκήνιο οι προσωπικές αντιδικίες των αδελφών Δομαζάκη.
Στην παρούσα φάση, ο κ. Κάτσος διαπιστώνει  ότι  είναι πολλά τα  προβλήματα που αντιμετωπίζει η εισηγμένη αναδεικνύοντας ως το πιο βασικό ότι δεν υπάρχει μέτοχος για να διαπραγματευθεί και να δώσει μια προσφορά.
Πρόσθεσε ότι παρακολουθεί την υπόθεση και παράλληλα διατύπωσε την άποψη  ότι οι εξελίξεις πιθανόν να απαξιώσουν την εταιρεία. Επίσης στο ενδεχόμενο να ενταχθεί στο Πτωχευτικό Κώδικα με το άρθρο 106 α και β  θα οδηγηθεί επι της ουσίας στην απαξίωση των προϊόντων της για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να  εκδικασθεί η απόφαση.   
Αναφερόμενος στη συμμετοχή της VNK Capital στην Παλίρροια είπε ότι  ήταν ένα   σημαντικό βήμα στον κλάδο των τροφίμων και θα  ακολουθήσουν κι άλλα τα οποία θα αφορούν στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά, προετοιμάζοντας  το έδαφος  για εξαγορές.
Η προοπτική  αυτή "αγγίζει"  μόνο όσες εταιρείες  έχουν εξαγωγικό  προσανατολισμό και  προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα.
Ειδικά για την Παλίρροια η οποία να σημειωθεί έχει κατακτήσει  τον κόσμο με τα ντολμαδάκια,  το ενδιαφέρον  θα επικεντρωθεί στην επέκταση του δικτύου  της στο εξωτερικό και στην προώθηση νέων προϊόντων.
Ο κ. Βασίλης Κάτσος επεκτάθηκε και στο εμβληματικό  έργο του Ελληνικού καθώς η εταιρεία VNK Capital σε συνεργασία με την εταιρεία Olympia Group του Πάνου Γερμανού έχουν αποκτήσει το 12,8% της Lamda Development.
Τόνισε  ότι  ως  μέτοχος θα συμμετέχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου,  την οποία η αγορά την προσδιορίζει ότι θα ανακοινωθεί  όταν οι  μετοχές της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε, μεταβιβασθούν στην ανάδοχο και εισηγμένη εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.  Υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα  αλλά δήλωσε την πρόθεσή του, ότι, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, το εταιρικό σχήμα του 12,8% θα είναι έτοιμο να "σκουπίσει" ότι αδιάθετες μετοχές τυχόν θα έχουν  μείνει από την όλη διαδικασία. Ακόμη διατύπωσε την άποψη  ότι το επενδυτικό κλίμα είναι  υπερ της Ελλάδος καθώς  βελτιωθεί σημαντικά με την αλλαγή της κυβέρνησης  και  προσδοκά  ότι οι ενδιαφερόμενοι  θα κάνουν κινήσεις το επόμενο  διάστημα.
Οι αποκαλύψεις του μετόχου της Pharmathen  και της VNK Capital έγιναν  στο περιθώριο εκδήλωσης για τα εγκαίνια  παραγωγικής μονάδας στις  Σάπες της  Ροδόπης παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης  και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Η νέα πρωτοποριακή μονάδα είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen.  
Η συνολική ετήσια παραγωγή  της  φτάνει τα 3 δις. δισκία και τα 2 δις. κάψουλες.
Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο κ. Βασίλης Κάτσος της Pharmathen δήλωσε: «Η Pharmathen αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκ. ευρώ.
Ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, έχουμε πετύχει να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας.
Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.
Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 45 εκατ. ευρώ και οι συνολικές επενδύσεις έφθασαν τα 100 εκατ. ευρώ από το 2010 μέχρι σήμερα, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.
Τέλος να σημειωθεί ότι η Pharmathen έγινε ευρύτερα γνωστή  στο πανελλήνιο όταν η PC Partners ανακοίνωσε το 2015, ότι   αγόρασε το πλειοψηφικό  πακέτο της ελληνικής  φαρμακευτικής  εταιρείας καταβάλλοντας το  αστρονομικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ.  
Ο Έλληνας επικεφαλής του Fund κ Νίκος  Σταθόπουλος  είπε  ότι  η επιλογή  του 2015  αποδίδει και  θα αποδώσει περισσότερα  στο μέλλον  επισημαίνοντας  ότι οι νέοι  μέτοχοι δεν έχουν πάρει 1 ευρώ μέρισμα επιλέγοντας να  συνεχίσουν  τις  επενδύσεις.
Στα βασικά  σχέδια της Pharmathen είναι   να  εισέλθουν  τα προϊόντα της στην αγορά  της Κίνας τους  επόμενους  18 μήνες.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης