Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Διευρύνεται το πολιτικό χάος – Ο Johnson «απειλεί» να διαλύσει κυβέρνηση αλλά και Συντηρητικό Κόμμα

tags :
Brexit: Διευρύνεται το πολιτικό χάος – Ο Johnson «απειλεί» να διαλύσει κυβέρνηση αλλά και Συντηρητικό Κόμμα
Αντιμέτωπος με τη μία μετά την άλλη ήττα βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός
Ο Boris Johnson επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να διαγραφεί από τις πιθανότητες, προκειμένου να προστατευθεί η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας με την Ευρώπη.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά παγώσει.
Πριν από ένα μήνα ο Johnson είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο της ΕΕ, Donald Tusk, ότι σύντομα θα κατέθετε μία νέα πρόταση.
Αυτό, όμως, δεν έγινε καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με μία ανταρσία αλλά και με το ενδεχόμενο να διαλυθεί τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και η όλη διαδικασία του Brexit.
Ο Johnson δέχεται τη μία μετά την άλλη τις ήττες τόσο στο βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και στη Βουλή των Λόρδων, με τους πολιτικούς (και όχι μόνο τους αντιπάλους του) να απορρίπτουν όλες του τις προτάσεις, από το νομοσχέδιο για το no deal Brexit έως αυτή για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Οι βίαιες σκηνές στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρωθυπουργός έχασε την πλειοψηφία του και μαζί 21 πιστούς Συντηρητικούς βουλευτές, σαφώς, δεν ικανοποίησαν ούτε την ΕΕ
Ομοίως, η προηγούμενη απόφαση του Johnson να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, δημιούργησε αρκετά αρνητικές εντυπώσεις στις Βρυξέλλες και αλλού, κυρίως αναφορικά με την υγεία της βρετανικής οικονομίας.
Είναι σαφές ότι  σκηνές που καταγράφηκαν στο Westminster και στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα έχουν καταστήσει τη Βρετανία λιγότερο σταθερή και αξιόπιστη.
Η ΕΕ γνωρίζει ότι πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι οι πόρτες της παραμένουν ανοιχτές, για να μην απεικονιστεί ως ο κακός στην πάλη του Brexit.
Αλλά υπάρχει μια αίσθηση μεταξύ των κρατών μελών ότι η διαπραγμάτευση με τον Johnson είναι ολοένα και πιο μάταιη, δεδομένου ότι έχει, πλέον, χάσει την εμπιστοσύνη ακόμη και του Συντηρητικού Κόμματος.

Προς διάλυση το Συντηρητικό Κόμμα λόγω Johnson

Ο Boris Johnson διεξήγαγε εκστρατεία για να γίνει ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος - και, εκ προεπιλογής, πρωθυπουργός - υπόσχεση ότι θα ενοποιήσει το κόμμα του, και μάλιστα ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από χρόνια συνεχών διαμαρτυριών για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Johnson έχει κατορθώσει με τη συμπεριφορά του να δημιουργήσει και ενδοοικογενειακά προβλήματα, καθώς και ο μικρότερος αδελφός του Jo, παραιτήθηκε από την υπουργική του θέση και τη βουλευτική του ιδιότητα.
Η αντιφατική στάση του νέου πρωθυπουργού κατά του Κοινοβουλίου βοήθησε στην ενοποίηση μιας εκλογικής περιφέρειας που μπορεί να τον εμποδίσει - τους αντιπάλους του.
Το Εργατικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και άλλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και νίκησαν τον Johson τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια 48 ωρών και την Παρασκευή 7/9 ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να ανατρέψουν τις επανειλημμένες απαιτήσεις του εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.
Μεταξύ αυτών που γύρισαν την πλάτη στον Johnson, από το δικό του κόμμα, ήταν ο Philip Hammond, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Theresa May.
Άλλα θύματα της εκπληκτικής εκκαθάρισης περιλάμβαναν τον πιο μακροχρόνιο νομοθέτη του Συντηρητικού Κόμματος, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και Εσωτερικών Kenneth Clarke, και τον επίσης βετεράνο επί 37 χρόνια στο Κοινοβούλιο 37χρονο κοινοβουλευτικό βετεράνο Nicholas Soames, εγγονό του Winston Churchill.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης