Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Σημαντικός ρόλος των ΗΠΑ σε ιδιωτικοποιήσεις όπως των ΕΛΠΕ

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Σημαντικός ρόλος των ΗΠΑ σε ιδιωτικοποιήσεις όπως των ΕΛΠΕ
Ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα»
Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Ο Pyatt αναφέρθηκε στο "φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων", τη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.
"Γι' αυτόν τον λόγο επιδοκιμάζουμε τον ενθουσιασμό της νέας κυβέρνησης για την άδεια υπεράκτιων ερευνών για τις ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ και προσμένουμε την επικύρωσή της από την (ελληνική) Βουλή.
Πιστεύουμε ότι η υπεράκτια έρευνα εδώ, στην Ελλάδα, έχει μεγάλη δυναμική και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος εταίρος στο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την ExxonMobil, τη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή και πετροχημική εταιρεία στον κόσμο;" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
Υπογράμμισε, δε, ότι η επικύρωση της άδειας της ExxonMobil "θα στείλει το θετικό σήμα που περιμένουν οι Αμερικανοί επενδυτές" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι αμερικανικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και σε επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή των ΕΛΠΕ".
"Εκτιμούμε, επίσης, την προσήλωση της κυβέρνησης στην απλούστευση της διαδικασίας για την απόκτηση αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δημιουργία ίσων και διάφανων όρων για τους επενδυτές", σημείωσε ο Pyatt και πρόσθεσε: "οι αμερικανικές εταιρείες έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ελλάδα σ' αυτόν τον τομέα- τα καλύτερα από την αμερικανική τεχνολογία, την καινοτομία και τις βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές- όπως αποδεικνύει το νέο αιολικό πάρκο της GE (General Electric) στα Κάτω Λακώματα".
Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο "οδικό χάρτη" της κυβέρνησης για τις άδειες που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενοποίηση όλων των σχετικών με τις ΑΞΕ κλάδων κάτω από μία "υπηρεσία μίας στάσης" (one-stop) στο ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη Ross στην Αθήνα 

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross, στην Αθήνα, ο Pyatt υπενθύμισε την περσινή παρουσία του κ. Ρος ως επικεφαλής υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας στην 83η ΔΕΘ και σημείωσε πως ο Αμερικανός αξιωματούχος θα είναι ο οικοδεσπότης επιχειρηματικού γεύματος εργασίας για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου, "κεφαλαιοποιώντας τα πρόσφατα οφέλη και φυτεύοντας τους σπόρους για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων".

Θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης η Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ακόμα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης.
"Με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση και την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας να αρχίζει σύντομα, τα ενεργειακά πρότζεκτ αποτελούν οδηγό στις (επενδυτικές) ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας παράλληλα την περιφερειακή θέση της Ελλάδας", υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, σε ορισμένες επιπρόσθετες ευκαιρίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, όπως η βελτίωση της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, οι νέες υποδομές, όπως ο αγωγός East Med και το αυξημένο δυναμικό LNG μέσω της πλατφόρμας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ηγέτιδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση.

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ΕΛΠΕ

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, oρισμένοι αναφέρουν ότι η παρουσία του Ross στην Αθήνα συνδέεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund – δεν είναι το Carlyle – το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 30% των ΕΛΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν το Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5%.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πλευρά Λάτση έχει επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Λάτση.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η πώληση του 15% των ΕΛΠΕ από το ποσοστό που κατέχει ο Λάτσης και επίσης 15% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το fund θα ελέγχει το 30%, το Paneuropean Oil περίπου 30,3% και το ελληνικό δημόσιο 20,5%.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν το ελληνικό δημόσιο θέλει να πουλήσει με την παραδοχή ότι Λάτσης και το αμερικανικό fund θα ελέγχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.
Το 30% με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπολογίζεται σε 850 εκατ ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο θα αποδεχθεί να πουλήσει το 15% αλλά δίδοντας μετοχικό πλεονέκτημα στην πλευρά Λάτση;
Οι αμερικανοί πάντως πέραν των ΕΛΠΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα, που αφορούν κυρίως τις ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα ενεργειακά – στρατηγικά θέματα.

Τι είχε συμβεί στα ΕΛΠΕ;

Μια εταιρία διύλισης όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αποτελέσματα, ισχυρά κεφάλαια και ισολογισμό αποτελεί μεν εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αλλά όχι για τους ξένους επενδυτές τόνιζε αρχές 2019 το bankingnews.
Όπως αναλύει αξιόπιστη πηγή, το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν ισχυρά ονόματα για τα ΕΛΠΕ υποχρεώνει το ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τις προσδοκίες του ενώ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί – ο διαγωνισμός τελικώς κηρύχθηκε άγονος.
Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και όχι μόνο δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δύο λόγους
1)Γιατί προβλέπουν ότι θα κηρυχθεί άγονος λόγω τιμήματος
2)Γιατί τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι μακρά από τα κέντρα εξόρυξης και οι πολυεθνικές εταιρίες ήδη έχουν στρατηγικές θέσεις στα μεγάλα κοιτάσματα.
Η μεταφορά έχει καταστεί κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι μεγάλες εταιρίες…οπότε εύλογα μειώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.
Στον διαγωνισμό που τελικώς κηρύχθηκε άγονος από την μια πλευρά συμμετείχε το σχήμα Glencore και Carlyle και από την άλλη η Vitol με την αλγερινή Sonatrach
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,82 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης