Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 0,2% η ανάπτυξη το β΄ 3μηνο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Ευρωζώνη: Στο 0,2% η ανάπτυξη το β΄ 3μηνο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,2%
Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (6/9) η Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2019, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίσης στο 0,2%.
Ωστόσο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους σημειώθηκε ορική αναθεώρηση επί τα βελτίω, και συγκεκριμένα στο 1,2%, έναντι 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο 1,1%.
Παράλληλα, η τριμηνιαία άνοδος για το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε επίσης στο 0,2% έναντι 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,4% έναντι των αρχικών εκτιμήσεων στο 1,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +0,2% σε τριμηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που η αντίστοιχη άνοδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 0,3%.
Όσον αφορά τις κυβερνητικές δαπάνες για την Ευρωζώνη, η τριμηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο +0,3% έναντι +0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους και έναντι εκτιμήσεων επίσης στο +0,3%, ενώ οι εξαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης παρέμειναν αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση.
Οι εισαγωγές για την ενιαία νομισματική ένωση κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,2 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ αντίθετα καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -1,4% για το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος σημειώθηκε στην Ουγγαρία (+1,1%) και τη Ρουμανία (+1%), ενώ αντίθετα καταγράφηκε συρρίκνωση στο ΑΕΠ της Βρετανίας (-0,2%), της Γερμανίας και της Σουηδίας (αμφότερες στο -0,1).

Image

Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για την απασχόληση, η τριμηνιαία άνοδος για την Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,2%, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για την ΕΕ διαμορφώθηκε στο +0,3%.
Επιπλέον, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η άνοδος της απασχόλησης διαμορφώθηκε στο +1,2% έναντι +1,4% το προηγούμενο τρίμηνο, και έναντι εκτιμήσεων στο +1,1%.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στα 241,4 εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα 160 εκατ. άτομα προέρχονται από την Ευρωζώνη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο περιοχές η απασχόλησης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, όταν και είχαν καταγραφεί τα χαμηλότερα επίπεδα απασχόλησης μετά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 11,2 εκατ. άτομα για την Ευρωζώνη και κατά 17,3 εκατ. άτομα για την Ευρωπαϊκής Ένωση.
Όσον αφορά ξεχωριστά τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος καταγράφηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο (αμφότερες στο +0,7%), ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Κροατία (-1,6%) και τη Λετονία (-1,1%).

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης