Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Ως το 2022 θα διαρκέσει η οικονομική ύφεση στο Ντουμπάι

tags :
S&P: Ως το 2022 θα διαρκέσει η οικονομική ύφεση στο Ντουμπάι
Οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, η επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, η πολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, η υποχώρηση της αγοράς ακινήτων και η επιδείνωση του τουρισμο,ύ έχουν επιβαρύνει σοβαρά την οικονομία του Ντουμπάι
Η οικονομική ύφεση και επιβράδυνση της ανάπτυξης του Ντουμπάι που ξεκίνησε το 2014, αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2022, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα 5/9/2019 σε έκθεσή της η Standard and Poor's, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι τιμές του πετρελαίου, της επιβράδυνσης που παρουσιάζει εν συνόλω η παγκόσμια οικονομία, της αναταραχής από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Κίνας και της πολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή.
Ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης δήλωσε ότι η υποχώρηση των τιμών στον τομέα των ακινήτων και η επιδείνωση του τουρισμού έχουν επιβαρύνει περαιτέρω την εγχώρια οικονομία.
Πριν από αρκετές ημέρες, αναφέρθηκαν νέα στοιχεία από το Δείκτη τιμών κατοικιών του Cavendish Maxwell στο Dubai House μέσω του Property Monitor, το οποίο έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών του Ντουμπάι μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τον Ιούνιο, σε επίπεδα που είχαν παρουσιαστεί αμέσως μετά την κρίση του 2008.
Εκτός από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, τους πολέμους του εμπορίου, την παγκόσμια μείωση της ανάπτυξης και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, υπήρξε ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε σε πτώση την αγορά ακινήτων.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2019-08-27_06-22-32_0.png?itok=uI2LAjYX

Η υπερπροσφορά κατοικιών στο Ντουμπάι έχει φτάσει σε τέτοιο ύψος, που ενδεχομένως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Εκτός όμως από τη στέγαση, η κατάσταση του χρέους του Ντουμπάι επιδεινώνεται.
Το δημόσιο χρέος έφθασε τα 124 δισ. δολάρια, ή 108% του ΑΕΠ, ποσό που συμπεριλαμβάνει χρέη κρατικών και συνεταιριστικών με κρατικούς φορείς  εταιρειών, σύμφωνα με την έκθεση.
Το Ντουμπάι είναι μια πόλη-κράτος που είναι ένα από τα επτά εμιράτα που απαρτίζουν τα ΗΑΕ.
Η ανάπτυξη στα ΗΑΕ αυξήθηκε μόλις κατά 1,94% το 2018, το χαμηλότερο από το 2010, όταν η πόλη εξακολουθούσε να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση.
Η S & P αναμένει ότι το ΑΕΠ του Ντουμπάι θα αυξηθεί φέτος κατά 2,4% χάρη στην κατασκευή έργων που σχετίζονται με τη διεθνή έκθεση Expo 2020 του χρόνου.
Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να πέσει κάτω από την τάση <2% μέχρι το 2022.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2019-09-04_03-48-00.png?itok=mfCuzFZ2

Ο δείκτης μεταποίησης IIS Markit UAE PMI έπεσε απότομα στο 51,6 τον Αύγουστο του 2019 από 55,1 τον Ιούλιο.
Τα τελευταία στοιχεία του δείκτη μεταποίησης υπογράμμισαν τη βραδύτερη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, εκτός από εκείνον του πετρελαίου, ο οποίος σημείωσε χαμηλό 6ετίας.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/dubai%20pmi.jpg?itok=CMccmOTf

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι ο εμπορικός πόλεμος και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες γύρω από το θέμα των Στενών του Ορμούζ θα μειώσει το διεθνές εμπόριο στην περιοχή και θα μπορούσε κάλλιστα να επρηεάσει αρνητικά την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού Τζεμπέλι Αλί του Ντουμπάι στα επόμενα τρίμηνα.
Στη διάρκεια του έτους μάλιστα αναμένεται να πυροδοτηθεί ένας ολόκληρος κύκλος χρεοκοπιών.
Πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση ανέστειλε τις εργασίες στο αεροδρόμιο Al Maktoum, που υποτίθεται ότι μετά την κατασκευή του θα αποτελούσε τα μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο εξυπηρετώντας έως και 250 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Ωστόσο, η κατασκευή του έργου ανεστάλη λόγω της παραπαίουσας οικονομίας.
Ο κυβερνήτης του Ντουμπάι και  πρωθυπουργός των ΗΑΕ Sheikh Mohammed bin Rashed προέβη στη λήψη αρκετών μέτρων για την τόνωση της εγχώριας οικονομίας, ελπίζοντας να προσελκύσει νέες άμεσες ξένες επενδύσεις, χαλαρώνοντας τους κανόνες διαμονής και του επιχειρείν.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2019-09-04_03-48-17.png?itok=M3VhOGlv

Μπορεί το Ντουμπάι να επιβιώσει από την επόμενη παγκόσμια ύφεση;
Θα το ανακαλύψουμε σύντομα καθώς ο κόσμος εισέρχεται αν δεν έχει ήδη εισέλθει σε παγκόσμια ύφεση εμπορίου / βιομηχανικής παραγωγής.
Η χώρα με την υψηλή μόχλευση, που ήδη πιέζεται από τις ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου και την χρεοκοπία της αγοράς ακινήτων, είναι ένα σύμπτωμα ότι οι πιο ευάλωτοι πέφτουν πρώτοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης