Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την επίσπευση της ολοκλήρωσης του FSRU ζήτησε ο Ross από την κυβέρνηση - Συνάντηση με Κοπελούζο

tags :
Την επίσπευση της ολοκλήρωσης του FSRU ζήτησε ο Ross από την κυβέρνηση - Συνάντηση με Κοπελούζο
Κατ' ιδίαν συνάντηση Κοπελούζου - Ross στην αμερικάνικη πρεσβεία
Μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση της επένδυσης του FSRU στην Αλεξανδρούπολη (πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου), επιδεικνύει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ross που βρίσκεται στην Ελλάδα ενόψει της ΔΕΘ.
Ο Αμερικανός υπουργός είχε συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Το ενδιαφέρον της αμερικάνικης πλευράς εστιάζεται στην ολοκλήρωση της επένδυσης, ώστε να μπορεί το αμερικάνικο LNG να προωθηθεί και να διοχετευθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Παράλληλα, επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εν λόγω πρότζεκτ, όπου πέραν της ρουμανικής πλευράς, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλοι διεθνείς όμιλοι μεταξύ των οποίων και η Glencore.
Δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει η Gaslog που ανήκει στον εφοπλιστή Λιβανό, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την συμμετοχή της στο πρώτο της FSRU στον Παναμά.
Ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, όταν προχωρήσει και ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία.

Δεύτερη «πύλη» εισόδου LNG

Το  τερματικό LNG θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και, μέσω ενός συστήματος υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, θα συνδέεται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων καθώς και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 5,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, με σκοπό να αποτελέσει την τέταρτη «πύλη» εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας και μια νέα «πύλη» εισόδου LNG, μετά τη Ρεβυθούσα, στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Έτσι, εκτιμάται πως θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών.
Παράλληλα, θα βελτιώσει την αξιοπιστία και την ευελιξία του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου καθώς και των περιφερειακών και διευρωπαϊκών συστημάτων, ενώ θα ενισχύσει τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας.
Στο πλαίσιο της τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, το τερματικό θεωρείται «συγχρονισμένο» με τον Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα συνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντας στη Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα.
Ο προγραμματισμός της Gastrade είναι το έργο να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης