Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα θέλει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% από το 2021

Reuters: Η Ελλάδα θέλει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% από το 2021
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει το 2019 και 2020 τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα αναφέρεται το Reuters με αφορμή τις χθεσινές (4/9/2019) δηλώσεις της Christine Lagarde (επόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ) ότι ο δημοσιονομικός στόχος θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% με 2%.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και τελευταίες (5/9/2019) δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το 2019 και το 2020 τη δέσμευση και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% αλλά το 2021 θα ζητήσει μείωση τους κοντά στο 2%.
«Η Αθήνα ελπίζει να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της για μείωση του στόχου μετά το 2020 αφού θα ανακτήσει την αξιοπιστία της εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για μείωση των φόρων και ενδεχομένως την αύξηση των δαπανών» μεταδίδει το Reuters.
Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι, ότι η Αθήνα ελπίζει να πείσει τους δανειστές της για μείωση του στόχου αφού θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει το θέμα στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του Reuters, στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται και τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SMPs) που αναμένεται να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του με τον Ολλανδό ομόλογο του, Mark Rutte, ανέφερε ότι αυτά τα κέρδη θα μπορούσαν να περιληφθούν στα έσοδα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μείωση του δημοσιονομικού κόστους.
«Θα συζητήσουμε το θέμα των SMPs και ANFAs με την Κομισιόν» είπε χαρακτηριστικά.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης