Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Daiwa Capital Markets: Ο Johnson έχασε τον έλεγχο, αλλά οι πρόωρες εκλογές θα είναι... σανίδα σωτηρίας

Daiwa Capital Markets: Ο Johnson έχασε τον έλεγχο, αλλά οι πρόωρες εκλογές θα είναι... σανίδα σωτηρίας
Ο Boris Johnson έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ οι βουλευτές του έδεσαν τα χέρια με τον νόμο που αποτρέπει το άτακτο Brexit
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα.
Αρχικά έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου, στη συνέχεια οι Βρετανοί βουλευτές πέρασαν νόμο που αποτρέπει το άτακτο Brexit και τελικά δεν εγκρίθηκε το αίτημα του για πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα, η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών ενέκρινε νομοσχέδιο που αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, εάν έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Η Βουλή των Λόρδων δήλωσε ότι θα εγκρίνει το νομοσχέδιο, μετριάζοντας τους φόβους ότι οι Brexiters θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν το νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο είναι πιθανό να λάβει βασιλική έγκριση, που απαιτείται για να γίνει νόμος, πριν ανασταλούν οι εργασίες του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
«Ο Johnson έχει χάσει τον έλεγχο» επισημαίνουν οι Chris Scicluna και Emily Nicol, οικονομολόγοι της Daiwa Capital Markets.
«Έπειτα από μόλις δύο ημέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου ως πρωθυπουργός, ο Boris Johnson έχει χάσει τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων, τη διαδικασίας του Brexit και την τύχη της κυβέρνησης του» αναφέρεται στη σχετική ανάλυση.
Το Εργατικό Κόμμα έχει επισημάνει ότι δεν θα στηρίξει τις εκλογές πριν τη θέσπιση νομοθεσίας για το no deal Brexit.
Κάποια μέλη του κόμματος θέλουν να δουν ποια ημερομηνία θα προταθεί για το Brexit ώστε να συμφωνήσουν στις εκλογές.
Αλλά -σύμφωνα με τη JP Morgan- εάν το νομοσχέδιο για το no deal Brexit γίνει νόμος την επόμενη εβδομάδα, το Εργατικό Κόμμα ενδεχομένως να συμφωνήσει σε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ή πριν το τέλος του έτους.
Δεδομένου ότι το κόμμα των Συντηρητικών προηγείται στις δημοσκοπήσεις (σύμφωνα με το YouGov οι Συντηρητικοί προηγούνται με 35% έναντι 16% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και 11% του Κόμματος για το Brexit), εάν ικανοποιηθεί το αίτημα για εκλογές πριν τις 31 Οκτωβρίου, ο Johnson θα μπορούσε να καταργήσει τη νομοθεσία που αποτρέπει το no deal Brexit.
«Ο Johnson βλέπει τις πρόωρες εκλογές ως σανίδα σωτηρίας.
Επιπλέον, όσο πιο σύντομα θα διεξαχθούν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ικανότητα του Johnson να εκμεταλλευτεί τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να προηγείται» επισημαίνεται στην ανάλυση της Daiwa αν και τονίζεται ότι εάν οι εκλογές διεξαχθούν τον Νοέμβριο, ο Johnson θα έχει αποτύχει σαφώς στη βασική δέσμευσή του να υλοποιήσει το Brexit με ή χωρίς συμφωνία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, κάτι που θα του στερήσει τη στήριξη από τους ψηφοφόρους που είναι υπέρ του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης