Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο OLAF έκλεισε 167 έρευνες – Ζητά ανάκτηση 371 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2018

tags :
Ο OLAF έκλεισε 167 έρευνες – Ζητά ανάκτηση 371 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2018
Ο OLAF έκλεισε 167 έρευνες
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ολοκλήρωσε 167 έρευνες, εκδίδοντας 256 συστάσεις προς τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές και συνέστησε την ανάκτηση 371 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη δραστηριότητα του οργανισμού το 2018, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο OLAF άνοιξε 219 νέες έρευνες, ύστερα από 1259 προκαταρκτικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν από εμπειρογνώμονες και διατήρησε μια ισχυρή ερευνητική επίδοση το 2018, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να αποφέρει την υψηλότερη προστιθέμενη αξία στους Ευρωπαίους πολίτες.
Τέτοιες είναι κατά τον οργανισμό, περίπλοκες, διακρατικές περιπτώσεις που θα ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν μόνο από τις εθνικές αρχές, στον τομέα των διαρθρωτικών ταμείων, των τελωνείων ή των άμεσων δαπανών.
Σύμφωνα με την ανάλυση του OLAF, οι τάσεις που αποκάλυψαν οι έρευνές είναι οι εξής:

· Δημιουργία ψεύτικων εταιρειών και συγκάλυψη πλαστών εμπορικών συναλλαγών για την απόκτηση κοινοτικών κονδυλίων

· Απάτη στην προώθηση των γεωργικών προϊόντων, με τα χρήματα να πλένονται συχνά μέσω τρίτων χωρών

· Η φοροδιαφυγή των τελωνειακών δασμών πραγματοποιείται μέσω διακρατικών εγκληματικών συστημάτων

Το 2018, η OLAF συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της νέας στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης και τώρα θα καθοδηγεί την εφαρμογή της.
Η στρατηγική προτείνει ενισχυμένη ανάλυση δεδομένων για μέτρα πολιτικής που βασίζονται σε τεκμηριωμένες πολιτικές καταπολέμησης της απάτης, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των κινδύνων απάτης που θα οδηγήσει σε καλύτερη διάδοση των ελέγχων κατά της απάτης.
Σημειώνεται τέλος ότι τον Μάιο του 2018, η Κομισιόν ενέκρινε επίσης πρόταση τροποποίησης της νομικής βάσης της OLAF και πρότεινε να ενισχυθεί το παραδεκτό των αποδεικτικών στοιχείων της OLAF στα εθνικά δικαστήρια, να δοθεί στην OLAF πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, να διευκολυνθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι και να παρασχεθεί στην Υπηρεσία τα αναγκαία μέσα για την εκπλήρωση της εντολής της στον τομέα του ΦΠΑ.
Η τροπολογία αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι η OLAF μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά παράλληλα με τη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), συμπληρώνοντας το έργο του EPPO προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης