Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τις πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Κομισιόν: Η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τις πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τις προετοιμασίες τους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Τη θέση ότι οι πιθανότητες μίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία έχουν αυξηθεί, διατύπωσε σήμερα (4/9) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ημερομηνία του Brexit πλησιάζει.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ο σύντομος χρόνος που απομένει και η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μίας αποχώρησης της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μία συμφωνία», ενώ παράλληλα κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προετοιμασίες τους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Παράλληλα, η Κομισιόν υπογράμμισε ότι το ιρλανδικό backstop «αποτελεί τη μόνη αναγνωρισμένη λύση η οποία διασφαλίζει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευης και την τήρηση των υποχρεώσεων του διεθνούς δικαίου, ενώ διατηρεί την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς».
Μάλιστα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε για ακόμα μία φορά σαφές ότι το ιρλανδικό backstop δε μπορεί να αφαιρεθεί από την υπάρχουσα συμφωνία μέχρι να βρεθεί μία εναλλακτική λύση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφαιρέσει από τη συμφωνία το backstop, καθώς εκτιμά ότι οι βουλευτές οτυ Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να στηρίξουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα τέτοιο ζήτημα.
Ο ίδιος έχει ταχθεί κατά της πιθανότητας παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, ισχυριζόμενος ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και θα της επέτρεπε να διατηρήσει τη Βρετανίας εντός της ΕΕ για όσο διάστημα επιθυμεί.
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας, το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την πρόταση περαιτέρω καθυστέρησης του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2020 εάν δεν υπάρξει μία συμφωνία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης