Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΝΔ «χαϊδεύει» το συντηρητικό ακροατήριο με αμφιλεγόμενα μέτρα για το προσφυγικό

tags :
Η ΝΔ «χαϊδεύει» το συντηρητικό ακροατήριο με αμφιλεγόμενα μέτρα για το προσφυγικό
Χαϊδεύοντας τα αυτιά του συντηρητικού της ακροατηρίου, η ΝΔ επιχειρεί να δείξει ότι αντιδρά άμεσα και δυναμικά στην προσφυγική κρίση
Όντας εγκλωβισμένη στα συντηρητικά της αντανακλαστικά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπό το βάρος των αυξημένων ροών από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
Χαϊδεύοντας τα αυτιά του συντηρητικού της ακροατηρίου, η ΝΔ επιχειρεί να δείξει ότι αντιδρά άμεσα και δυναμικά στην προσφυγική κρίση, ωστόσο τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου είναι αμφιλεγόμενα.
Κυρίως το μέτρο που προβλέπει την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών για το άσυλο, παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Γιώργος Κουμουτσάκος διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι θα ενισχυθούν, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η εν λόγω απόφαση παραβιάζει κατάφωρα το κοινοτικό δίκαιο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών θα οδηγήσει στα δικαστήρια όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται,  γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις.
Το μέτρο κρίνεται απαράδεκτο και για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς στερεί το δικαίωμα των προσφύγων να διεκδικήσουν άσυλο σε δεύτερο βαθμό.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, οι καθυστερήσεις που επισημαίνονται στη χορήγηση ασύλου δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρούνται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες.
Σύμφωνα με τους Διοικητικούς Δικαστές, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των προσφύγων αντίκειται σε διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και στη  νομολογία που απαιτούν οπωσδήποτε την εξέταση των υποθέσεων αυτών τόσο στο νομικό, όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο.
Η δε τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια θα επιδεινώσει την κατάσταση, προειδοποιούν.
Η απόφαση προκάλεσε και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί σκληρή κριτική για τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, και το Κίνημα Αλλαγής να τα χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενα.
Για μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού κάνει λόγο το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αυξημένες ροές στα ελληνικά νησιά έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, με τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες να είναι αδιαμφισβήτητες.
Αποδείχθηκε στην πράξη, ειδικά τις τελευταίες ημέρες με τις αυξημένες ροές,  ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν αποδίδει, με θύματα τους πρόσφυγές και τους κατοίκους των ελληνικών νησιών.
Την ίδια ώρα, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στην κατεύθυνση του ελέγχου της αδιαφανούς δράσης των ΜΚΟ σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό όχι διμερές και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Τα μέτρα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα, με στόχο να κλείσουν οριστικά οι απαράδεκτες δομές στα ελληνικά νησιά, να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση και να αξιολογηθούν όλα τα αιτήματα για άσυλο.  
Σε κάθε περίπτωση,  οι γενικόλογες αναφορές περί «στήριξης των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού» δεν αρκούν, την ώρα που τα νησιά βουλιάζουν και εκφράζονται ήδη ανησυχίες για την επάρκεια των υποδομών στην ενδοχώρα.
Oι συνθήκες πρέπει να αλλάξουν χθες, ώστε να εξασφαλιστεί έστω το ελάχιστο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης