Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές λόγω μάκρο και Χονγκ Κονγκ - Στο +0,18% ο Nikkei, «άλμα» +3,87% για τον Hang Seng

tags :
Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές λόγω μάκρο και Χονγκ Κονγκ - Στο +0,18% ο Nikkei, «άλμα» +3,87% για τον Hang Seng
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,93% στις 2.957,41 μονάδες
Κέρδη καταγράφουν σήμερα Τετάρτη (4/9) οι αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα που παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες, δεχόμενες ώθηση από τα θετικά στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,18% στις 20.622,55 μονάδες, με τις μετοχές των Fast Retailing και Nintendo να ενισχύονται κατά +0,87% και +2,59% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα οι μετοχές των Nissan και Mitsubishi Motors υποχώρησαν κατά -1,74% και -2,45% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,16% στις 1.988,53 μονάδες, καθώς η μετοχή της SK Hynix κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +3,90%, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,31% και τις 6.553 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +3,87% στις 26.517 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0.94% και τις 10.657,31 μονάδες.
Η άνοδος στον δείκτης Hang Seng έρχεται στον απόηχο των αναφορών ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης, Carrie Lam, θα αποσύρει το νομοσχέδιο για την έκδοση πολιτών στην Κίνα, με την South China Morning Post να αναφέρει ότι η σχετική ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές των περισσότερων εταιρειών στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν άνοδο μετά την παραπάνω είδηση, με τη Galaxy Entertainment και την New World να ενισχύονται κατά +6,12% και +10,28% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,93% και τις 2.957,41 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,69% στις 9.700,32 μονάδες.
Νωρίτερα, τα στοιχεία των Caixin και Markit έδειξαν περαιτέρω επιτάχυνση για τον κλάδο υπηρεσιών τον Αύγουστο του 2019, με την άνοδο μάλιστα να αποδεικνύεται μεταλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες, έναντι 51,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 51,7 μονάδες.
Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος αφορά τη συνολική δραστηριότητα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα, ενισχύθηκε στις 51,6 μονάδες, έναντι 50,9 μονάδων τον Ιούλιο του 2019.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες επιχειρήσεις παρέμεινε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, ενώ επιβράδυνση σημείωσε ο υποδείκτης νέων εξαγωγών, παραμένοτνας ωστόσο επίσης πάνω από τις 50 μονάδες.
Σημαντική άνοδο κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών και στην Ιαπωνία για τον ίδιο μήνα, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της συνολικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες, έναντι 51,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ο σύνθετος δείκτης PMI σημείωσε άνοδο κατά 1,3 μονάδες, στις 50,6 μονάδες συνολικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο υποδείκτης των νέων επιχειρήσεων ενισχύθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ άνοδο σημείωσε και ο υπδείκτη που σχετίζεται με την παραγωγή, αν και οι ρυθμοί ανόδου ήταν ηπιότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες ήταν υποτονικός σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με τις επιχειρήσεις ωστόσο να αναμένουν μεγαλύτερη παραγωγή κατά τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι η άνοδος στις αγορές της Ασίας έρχεται παρά την πτώση που καταγράφηκε στη Wall Street, στον απόηχο της συρρίκνωσης του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, γεγονός που προκάλεσε νέες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από την πτώση των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,45% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,52 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,59% στα 54,26 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ για την μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας τον Αύγουστο 2019, τα οποία έδειξαν ότι καταγράφηκε συρρίκνωση για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τόνισε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μία περισσότερο «σκληρή» στάση απέναντι στο Πεκίνο κατά τη δεύερη θητεία του, εάν οι συνομιλίες συνεχιστούν μέχρι τότε, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές ότι η τρέχουσα διαμάχη των δύο χωρών θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.
«Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο σχετικά με τον κίνδυνο ύφεσης», σχολίασε ο αναλυτής της AxiTrader, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση, ιδιαίτερα εάν ο εμπορικός πόλεμος δεν εμφανίσει σημάδια υποχώρησης».
Σημειώνεται ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης