Τελευταία Νέα
Διεθνή

Soylu (ΥΠΕΣ Τουρκίας): Επίθεση στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης - Θα τον καταστρέψουμε

Soylu (ΥΠΕΣ Τουρκίας): Επίθεση στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης - Θα τον καταστρέψουμε
Στα άκρα η κόντρα της τουρκικής κυβέρνησης με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας απείλησε «να καταστρέψει» τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης επειδή υποστηρίζει τους τρεις Κούρδους δημάρχους που αντικαταστάθηκαν από κρατικούς αξιωματούχους λιγότερο από πέντε μήνες μετά την εκλογή τους επειδή κατηγορήθηκαν ότι έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία.
Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία αντικατέστησε τους δημάρχους του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ, Βαν και Μαρντίν με κρατικούς αξιωματούχους και έθεσε υπό κράτηση περισσότερους από 400 ανθρώπους ως ύποπτους για σχέσεις με μαχητές, κάτι που επικρίθηκε δριμύτατα από την αντιπολίτευση.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ek. Imamoglu - ο οποίος «κόστισε» στον πρόεδρο Erdogan τη μεγαλύτερη ήττα στην πολιτική σταδιοδρομία του, όταν κέρδισε το κυβερνών κόμμα AKP στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου- έχει επικρίνει την κίνηση αυτή ως παράνομη και μη δημοκρατική και έχει ζητήσει να αρθεί.
Το σαββατοκύριακο ο Imamoglu -ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και υποστηρίχθηκε από το HDP στις εκλογές του Ιουνίου- επισκέφθηκε την κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ και συναντήθηκε με δύο από τους καθαιρεθέντες δημάρχους.
Ο Erdogan και η κυβέρνησή του κατηγορούν το HDP για σχέσεις με τη μαχητική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το HDP αρνείται πως έχει τέτοιες σχέσεις.
Μιλώντας σήμερα 3/9 στη βορειοανατολική επαρχία της Προύσας, ο υπουργός Εσωτερικών Soylu δήλωσε πως οι απολύσεις των τριών δημάρχων, που είχαν εκλεγεί στα τέλη Μαρτίου, είναι σύμφωνες με τον νόμο.
«Αδαή.
Μάθε τη θέση σου και τα όριά σου», είπε ο Soylu απευθυνόμενος στον Imamoglu.
«Αυτή η χώρα χειρίζεται αυτή την τρομοκρατική οργάνωση εδώ και 40 χρόνια...
Αν ανακατεύεσαι σε πράγματα που δεν είναι δουλειά σου, θα σε καταστρέψουμε».
Ο υπουργός προσέθεσε: «Αυτό είναι πολύ σαφές...
Ενώ υπάρχουν άνθρωποι που υπέφεραν επί χρόνια από την τρομοκρατία, μια τέτοια υποστήριξη ανδρών που θρηνούν σε κηδείες τρομοκρατών θα πληγώσει τις καρδιές μας και αυτές του λαού μας».
Τα σχόλια αυτά γίνονται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Imamoglu ότι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε τη μεταβίβαση άνω των 350 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (61 εκατ. δολάρια) σε μερικά ιδρύματα που υποστηρίζουν το AKP, σε μια από τις πρώτες κινήσεις του εναντίον του Ερντογάν από τότε που εξελέγη.
Ο Erdogan είχε δηλώσει προηγουμένως πως η κυβέρνησή του θα αντικαταστήσει επίσης δημάρχους σε άλλες περιοχές της χώρας, αν διαπιστωθεί ότι συνδέονται με μαχητές.
Όμως ο Imamoglu απέρριψε τα σχόλια αυτά ως άνευ νοήματος και θλιβερά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης