Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Στρατιωτικές δυνάμεις στη Γουϊάνα - Κρυφός στόχος η εισβολή στη Βενεζουέλα

ΗΠΑ: Στρατιωτικές δυνάμεις στη Γουϊάνα - Κρυφός στόχος η εισβολή στη Βενεζουέλα
Διπλός ο στόχος της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Γουιάνα: να ανακόψουν την επιρροή Κίνας, Ρωσίας στη χώρα, αλλά κυρίως να είναι έτοιμες για εισβολή στη Βενεζουέλα αν χρειαστεί
Στα σύνορα της Βενεζουέλας οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις με τη συνδρομή της Κολομβίας, της Βραζιλίας και άλλων περιφερειακών εταίρων τους προκειμένου να συντρίψουν την οικονομία της Βενεζουέλας ώστε να οδηγήσουν σε παραίτηση τον πρόεδρό της Nicolas Maduro, παρεμβαίνοντας στρατιωτικά αν χρειαστεί.
Ωστόσο, δυνάμεις της Πολεμικής τους Αεροπορίας αναπτύσσονται και στη Γουϊάνα.
Νέα έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, κοινοποιεί την ανάπτυξη κατά το τελευταίο τετράμηνο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο φτωχό νοτιοαμερικανικό έθνος της Γουιάνας, για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, που βρίσκεται στις ακτές του Βορείου Ατλαντικού της Νότιας Αμερικής και συνορεύει με τη Βενεζουέλα προς τη Δύση.
 


Η ανάπτυξη των δυνάμεων τελεί υπό τη διεύθυνση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, και φέρει τον τίτλο ανθρωπιστική βοήθεια New Horizons - προορίζεται να χρησιμεύσει ως «βήμα προς την εδραίωση μιας μακράς σχέσης» με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γουιάνας, ανέφερε η Military.com.
«Η Γουιάνα πρόκειται να γίνει ένας μεγαλύτερος παίκτης στην περιοχή αυτή στο μέλλον, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, οπότε είναι σημαντικό να συνδεθούμε στενά μαζί τους, δήλωσε Διοικητής της 12ης μοίρας Πολεμικής Αεροπορίας, Υποστράτηγος Andrew Croft σε συνέντευξή του.
«Αυτό που υποστηρίζουμε είναι μια διαρκής, φυσική παρουσία εκτός από τις συνεργασίες που χτίζουμε», λέει ο Croft, αναφέροντας τις ιατρικές εγκαταστάσεις και τα σχολεία που χτίστηκαν το 1997 και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα.
«Η Γουιάνα βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο βόρειο άκρο της Νότιας Αμερικής και στην Καραϊβική», τονίζει ο Αμερικανός διοικητής.
«Αυτό είναι που το καθιστά σημαντικό, καθώς το κράτος τελεί υπό καθεστώς πολιτικής αλλαγής και είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστούν οι σχέσεις μας, να αναπτυχθούν περισσότερο, όχι μόνο μέσω της πρεσβείας αλλά και μέσω της στρατιωτικής και της αμυντικής δύναμης της Γουιάνας, η οποία απαριθμεί 3.000 δυναμικό προσωπικό με πρόθεση να το διπλασιάσει σχεδόν τα επόμενα χρόνια.»
 «Χτίζουμε ένα θεμέλιο για το μέλλον, έτσι ώστε να μην έχουμε μια κατάσταση όπως στη Μέση Ανατολή, όπου κάνουμε πραγματικά πλήρεις επιχειρήσεις μάχης», πρόσθεσε.
«Όσο περισσότερο μπορούμε να τους βοηθήσουμε να οικοδομήσουμε λειτουργίες του κράτους δικαίου, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών, τόσο περισσότερο μπορούμε να τους βοηθήσουμε να οικοδομήσουμε το θεμέλιο ενός στιβαρού εργατικού δυναμικού».
Κατά την τελευταία ανάπτυξη περίπου 600 Αμερικανοί στρατιώτες ήρθα στη Γουϊάνα με σκοπός, όπως αναφέρει το Military.com, η κατασκευή κοινοτικών κέντρων και καταφυγίων γυναικών.
Ο Croft δήλωσε ότι η ανάπτυξη, σχεδιασμένη προσεκτικά από την αμερικανική κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ, μπορεί να λειτουργήσει ως «πολιτική δικλείδα ασφάλειας» εάν ξεσπάσουν περιφερειακές συγκρούσεις στην περιοχή.
Εδώ έγκειται ο πρώτος ουσιαστικός στόχος αυτής της αυξανόμενης παρουσίας στην Γουιάνα, που είναι η ανάπτυξη σταθερών σχέσεων επιρροής του κράτους ώστε να αναχαιτιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.
Ο Croft υπογράμμισε την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας στη Νότια Αμερική, επισημαίνοντας ότι τα δίκτυα επικοινωνίας της Γουιάνας χρησιμοποιούν την Huawei, αλλά και το γεγονός ότι τα τοπικά ορυχεία βωξίτη και κυρίως αλουμινίου, θα μπορούσαν να τεθούν υπό νέο έλεγχο, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν επενδύσει σε αυτές τις επιχειρήσεις στη χώρα.
Ο δεύτερος ουσιαστικά στόχος της αμερικανικής παρουσίας στη Γουιάνα είναι στρατιωτικός: με εξασφαλισμένη την ασφάλεια της Γουιάνας στα νώτα του, ο αμερικανικός στρατός μπορεί να εισβάλλει αποτελεσματικά τη Βενεζουέλα.
Ήδη μεγάλος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων αναπτύσσονται στα εδάφη Κολομβίας και  Βραζιλίας, δύο χώρες που συνορεύουν με τη Βενεζουέλα, οπότε οι βάσεις για μια στρατιωτική παρέμβαση έχουν ήδη τεθεί και για πολλούς αναλυτές είναι θέμα χρόνου πλέον η εισβολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης