Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι θα κάνει ο καταναλωτής της ΔΕΗ μετά τα νέα τιμολόγια φωτιά;

tags :
Τι θα κάνει ο καταναλωτής της ΔΕΗ μετά τα νέα τιμολόγια φωτιά;
Τα νέα τιμολόγια θα φέρουν 500  εκατ.  ευρώ στα ταμεία της κρατικής  εταιρείας
Μονόδρομος ήταν οι αυξήσεις φωτιά των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ  από την  κυβέρνηση  που πραγματικά  ήταν αναγκαίες  για τη σωτηρία της επιχείρησης.
Τα νέα τιμολόγια θα φέρουν 500  εκατ.  ευρώ στα ταμεία της κρατικής  εταιρείας και θα προέλθουν  από τις τσέπες των καταναλωτών.
Είναι  γνωστό σε όλους ότι μόνο στα μαθηματικά το 1 + 1 δίνει αποτέλεσμα 2.  
Όμως στην οικονομία μπορεί το 1+1 να βγάλει λιγότερο  από 2 ή  και μεγαλύτερο του 2  αν οι συνθήκες  το επιτρέπουν.  
Στην περίπτωση της ΔΕΗ αυτός που θα κρίνει το αποτέλεσμα  είναι ο τελικός καταναλωτής. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι θα παραμένει στην εταιρεία  ή θα αναζητήσει  ένα  φθηνότερο τιμολόγιο σε κάποιον ιδιώτη πάροχο;
Η χρέωση της ΔΕΗ ανά  Kwh διαμορφώνεται πλέον στα 0,11058 ευρώ όταν η κατανάλωση  είναι μικρότερη των 2000 Kwh.  
Όταν ξεπερνά τις 2000  Kwh το τετράμηνο η χρέωση ανέρχεται  στα 0,11936 ευρώ.
Ποιος καταναλωτής δεν θα αναζητήσει ένα φθηνότερο τιμολόγιο όταν η ελεύθερη αγορά  δίνει ακόμη τιμολόγια που είναι χαμηλότερα από τη νέα χρέωση νυκτερινού ρεύματος  που διαμορφώνεται  πλέον  στα 0,07897 από  0,06610  που ήταν μέχρι πρότινος.
Σήμερα αρκετές εταιρείες δίνουν τιμολόγια χαμηλότερα από το νυκτερινό  ρεύμα της ΔΕΗ, το οποίο να σημειωθεί είναι το ίδιο τιμολόγιο για όλη την αγορά.  
Δηλαδή το ημερήσιο τιμολόγιο ενός  ιδιώτη  παρόχου  είναι χαμηλότερο από το νυκτερινό.
Δεν θα αναγράψουμε ονόματα εταιρειών για να μη θεωρεί έμμεση διαφήμιση.
Πάντως η  νοικοκυρά αν  ακολουθήσει φέτος την ίδια τακτική με πέρυσι και χρησιμοποιεί το νυκτερινό τιμολόγιο όταν είναι σε ιδιώτη πάροχο, θα πληρώνει  ακριβότερα την Kwh σε σχέση  με το ημερήσιο τιμολόγιο του παρόχου..
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ  που μέχρι πρότινος έπαιρναν  την  έκπτωση του 15% η οποία  όμως περιορίστηκε στο 5%, πλέον   διευρύνθηκε  το κόστος ρεύματος από  τα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων αφού η Kwh ανήλθε στα 0,11058 ευρώ για τη  ΔΕΗ.
Ο αριθμός των καταναλωτών που πλήρωναν εμπρόθεσμα  τους λογαριασμούς της ΔΕΗ  και ελάμβαναν την έκπτωση του 15%  έφθανε τους 800.000 καταναλωτές.   
Η κατηγορία αυτήν των καταναλωτών  θα πρέπει να  σκεφθεί αν πρέπει  να παραμείνει  στη ΔΕΗ  μετά τα νέα  τιμολόγια φωτιά.  
Πόσο κακό όμως είναι να μετακινηθούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο  καταναλωτές άμεσα από τη ΔΕΗ;  
Σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές θα διασωθεί διότι το πρόβλημα της επιχείρησης  εκτός από τα «φέσια» που αυτά αντιμετωπίζονται με διοικητικά μέτρα,  σήμερα διαθέτει μια καταναλωτική  βάση που ξεπερνά  την παραγωγική της βάση σε ενέργεια.  
Με απλά  λόγια αγοράζει  ρεύμα γα να το προσφέρει  στους επιπλέον καταναλωτές  που δεν μπορεί  να τους εξυπηρετήσει από τα δικά της εργοστάσια.
Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ είναι στο 73%.  
Δηλαδή από τους 100  καταναλωτές  οι 73 είναι δικοί της όταν η παραγωγική της βάση σε ενέργεια ανέρχεται στο 50%.  
Δηλαδή αγοράζει ρεύμα  για το υπόλοιπο  23%.
Πως μπορεί να  χρεοκοπήσει  μια εταιρεία  όταν έχει πελάτες  που τους έμαθαν  να μην  πληρώνουν.   
Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της ΔΕΗ  και  κυρίως πως  θα διαχειριστεί την κατηγορία  των καταναλωτών  που καθυστερεί  να πληρώσει.

Νίκος Θεοδωρόπυλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης