Διεθνή

Επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας κατά το β' τρίμηνο του 2019

Επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας κατά το β' τρίμηνο του 2019
Συρρίκνωση 1,5% για την τουρκική οικονομία το β' τρίμηνο του 2019
Η τουρκική οικονομία αυξήθηκε σε χαμηλότερους ρυθμούς το β' τρίμηνο του 2019, παρά τους προηγούμενους 3 μήνες, σύμφωνα με τους Financial Times. Παρ' όλα αυτά κατέρριψε τις ανησυχίες των αναλυτών που μιλούσαν για επικείμενη ύφεση.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2 % σε εποχικά διορθωμένη βάση έως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, με ρυθμό ελαφρώς βραδύτερο από το προηγούμενο τρίμηνο του 2019 (1,6%). Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση μόλις 0,4%.
Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για ενδεχόμενη απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης, συνεπακόλουθη της δραματικής πτώσης της λίρας το 2018, όταν και έχασε σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Η αύξηση των κρατικών δαπανών και των τραπεζικών δανείων έθεσαν την χώρα εκτός ύφεσης. Άλλωστε ήταν και ο πρωταρχικός τους στόχος. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες λόγω της κατανάλωσης των νοικοκυριών, των δημοσιονομικών κινήτρων και των εξαγωγών.

Η ανάλυση των στοιχείων εμφανίζει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν 1,1% σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,3%.
Η Nora Neuteboom, οικονομολόγος των αναδυόμενων αγορών στην ολλανδική τράπεζα ABN Amro, δήλωσε ότι τα δεδομένα ήταν "πολύ καλύτερα από όσο αναμενόταν".
Άλλοι οικονομολόγοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για τα στοιχεία, δεδομένου ότι άλλα στοιχεία μιλούσαν για αύξηση της ανεργίας και δραματική συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Πάντως η οικονομία της Τουρκίας δεν έχει ξεφύγει από τις προκλήσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίσει την επόμενη περίοδο. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7,4% σε τριμηνιαία βάση μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2019.
Ο εταιρικός τομέας της χώρας εν τω μεταξύ αντιμετωπίζει σοβαρά χρέη και οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν τις επιχειρήσεις.
Οι οικονομολόγοι δεν έχουν πειστεί ότι η ανάκαμψη θα έρθει γρήγορα, λόγω του σοκ της ισοτιμίας μετά την περσινή υποτίμηση της λίρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης