Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διψασμένοι για αποδόσεις οι επενδυτές - Οι περιπτώσεις Smurfit Kappa και Thyssenkrupp

tags :
Διψασμένοι για αποδόσεις οι επενδυτές - Οι περιπτώσεις Smurfit Kappa και Thyssenkrupp
Εταιρικά ομόλογα «σκουπίδια» (non investment grade) εκδόθηκαν στην Ευρώπη με απόδοση 1,5% - 2% - Η ακραία στρέβλωση λόγω νομισματικής πολιτικής
Διψασμένοι για αποδόσεις επενδυτές αναζητούν τίτλους σε όποια αξιολόγηση και αν είναι αρκεί να έχουν θετικό επιτόκιο…
Αυτό είναι το μότο που κυριαρχεί στην αγορά της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας μια απίστευτα ακραία στρέβλωση που καταρρίπτει τους αιώνιους κανόνες της αγορές.
Τελευταία παραδείγματα ήταν οι εκδόσεις των Smurfit Kappa και Thyssenkrupp, οι οποίες τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019, εξέδωσαν τα δικά τους εταιρικά ομόλογα.
Με το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων να βρίσκεται τώρα με αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές πιέζονται προς τα κάτω του πιστωτικού φάσματος – δείχνοντας την προτίμησή τους ακόμη και στους τίτλους των Smurfit Kappa και Thyssenkrupp, οι οποίοι διαπραγματεύονται σε τιμές που σπάνια θα έβλεπαν πριν.
Ειδικότερα, η Smurfit Kappa εξέδωσε 8ετή ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ με απόδοση 1,5%, ενώ στην έκδοση έλαβε προσφορές που έφτασαν τα 3,9 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η υπερπροσφορά οδήγησε την εταιρεία να αναβαθμίσει το ποσό που συγκέντρωσε, αν και ο αρχικός της στόχος ήταν 500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, με το βιβλίο προσφορών ανοιχτό, η γερμανική εταιρεία Thyssenkrupp αναμένεται να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ από την έκδοση 3,5ετούς ομολόγου με προσδοκώμενη απόδοση περίπου 2%.
Ήδη η προσφορά ξεπερνά τα 2,75 δισ. ευρώ.
Οι επενδυτές δείχνουν πλέον να μην τους ενδιαφέρει η αξιολόγηση των ομολόγων, καθώς οι προσδοκίες για περικοπές των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν ωθήσει ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων σε αρνητική απόδοση.
Περισσότερο από το ένα τρίτο του χρέους ευρωπαϊκού επενδυτικού βαθμού έχει αρνητικά επιτόκια, σύμφωνα με την Tradeweb, οδηγώντας την αγορά προς τα πιο κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα με χαμηλή διαβάθμιση.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Smurfitt Kappa αξιολογείται με BB+ από την S & P και η Fitch,  και η Thyssenkrupp - BB- από την S & P Global και η BB + από τη Fitch.
Και οι δύο εμπίπτουν στην περιοχή "crossover", όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή εταιρειών που βρίσκονται εκατέρωθεν της γραμμής των junk bonds.
"Ορισμένοι διαχειριστές υψηλών αποδόσεων θα αγοράσουν αυτό το χρέος ως μέρος της στρατηγικής τους, αλλά σε γενικές γραμμές πολλοί άλλοι επενδυτές απλώς αναγκάζονται σε αυτό λόγω της έλλειψης επιλογών", δήλωσε ο Colin Harte, της BNP Paribas.
Παρόλο που η ΕΚΤ δεν έχει αγοράσει τίτλους που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα, οι αποδόσεις ομολόγων επενδυτικής ποιότητας ώθησαν τους επενδυτές στην αγορά υψηλής απόδοσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης