Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο κύμα μεταναστών από τη Μόρια, εν μέσω αύξησης ροών από την Τουρκία - Δραματική κατάσταση στον καταυλισμό

tags :
Στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο κύμα μεταναστών από τη Μόρια, εν μέσω αύξησης ροών από την Τουρκία - Δραματική κατάσταση στον καταυλισμό
Ανησυχία για τις δυνατότητες των δομών να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες
(upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας, καθώς η κατάσταση παραμένει δραματική για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα μάλιστα που αυξάνονται οι προσφυγικές ροές.
Ήδη αποβιβάστηκαν στο  λιμάνι της Θεσσαλονίκης 722 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο κύμα μεταφορών αιτούντων άσυλο από την Λέσβο προς την ηπειρωτική χώρα.
Σύμφωνα με τις Αρχές 379 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία στην δομή της Νέας Καβάλας, στο Κιλκίς, η οποία μαζί με τους χθεσινούς αφιχθέντες θα λάβει συνολικά 1.021 άτομα.
Οι υπόλοιποι 343 θα οδηγηθούν σε άλλες δομές που βρίσκονται στην βόρεια Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ήδη υπάρχουν ανησυχίες για τις δυνατότητες της Νέας Καβάλας να καλύψει τις ανάγκες τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η υδροδότηση.
Η περιοχή βασίζεται σε αντλιοστάσιο, όμως ήδη έχει καταγραφεί λειψυδρία σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες, ειδικά σε αρμεκτήρια, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες.
 
Δήμαρχος Παιονίας: Οι μετανάστες από τη Μόρια θα μείνουν 3 εβδομάδες στη Νέα Καβάλα

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην δομή της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς μετά την άφιξη περίπου 1.000 μεταναστών και προσφύγων απο τη Μόρια μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Παιονίας, Κώστας Σιωνίδης.
«Αργά το βράδυ της Δευτέρας έφτασαν 642 πρόσφυγες και πριν από λίγο μου είπαν ότι έχουν φτάσει στη Θεσσαλονική και αναμένονται εδώ άλλοι 370» είπε ο κ. Σιωνίδης διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι που έφτασαν στην περιοχή ήταν οικογένεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο «υπήρξαν αντιδράσεις κυρίως από κτηνοτρόφους καθώς ήδη με την υφιστάμενη κατάσταση - σήμερα είναι κοντά στους 1.200 μετανάστες στη δομή - παρατηρούνται προβλήματα με έλλειψη νερού».
Ο δήμαρχος Παιονίας σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει διαβεβαίωση ότι η παραμονή τους θα είναι για 3 εβδομάδες και θα μεταφερθούν σε άλλη δομή μετά».
«Ζήτησα, επίσης, από το υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθεί η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου καθώς αναμένεται αύξηση του όγκου των απορριμμάτων» πρόσθεσε ο κ. Σιωνίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, αν και η συγκεκριμένη δομή είναι ανοιχτή «δεν μπορώ να πω ότι έχουμε προβλήματα με τους υπάρχοντες μετανάστες».

Κλειστός παράδρομος της Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας λόγω συγκέντρωσης μεταναστών

Μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας, στο ρεύμα προς Λαμία, και μέχρι τον Αυλώνα.
Στο σημείο έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Επιχείρηση του Λιμενικού βόρεια της Σάμου για τον εντοπισμό λέμβου με 80 πρόσφυγες/μετανάστες

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου για τον εντοπισμό λέμβου με πρόσφυγες/μετανάστες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιος από τους επιβαίνοντες της λέμβου κάλεσε σε βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης 112 και ανέφερε ότι το σκάφος στο οποίο βρίσκονται 80 άτομα βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Στην επιχείρηση εντοπισμού της λέμβου συμμετέχουν πλωτό του Λιμενικού Σώματος, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σκάφος και ελικόπτερο της Frontex.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα από 7.00 το πρωί της 2.9.2019 έως 7.00 το πρωί της 3.9.2019 διεσώθησαν 92 πρόσφυγες/μετανάστες σε τρία περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου και Σάμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης