Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα, αγωνία για την ψηφοφορία στο Κίνημα 5 Αστέρων

tags :
Ιταλία: Συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα, αγωνία για την ψηφοφορία στο Κίνημα 5 Αστέρων
Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα 5 Αστέρων έφτασαν σε συμφωνία επί του κυβερνητικού προγράμματος αλλά αυτή ακόμα τελεί υπό αίρεση
Σε συμφωνία επί του κυβερνητικού προγράμματος κατέληξαν Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα 5 Αστέρων, τα οποία παρουσίασαν ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει και τη βάση εκκίνησης για την κυβέρνηση συνασπισμού τους υπό την πρωθυπουργία του Giuseppe Conte.
Όπως αναφέρεται στην κορυφή του πολιτικού προγράμματος Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων βρίσκεται ένας πιο επεκτατικός προϋπολογισμός αν και υπογραμμίζεται πως ο προϋπολογισμός για το 2020 δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά, θέμα που κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε μεγάλο ζήτημα τριβής μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, το κυβερνητικό πρόγραμμα εξειδικεύεται σε 26 σημεία, τα οποία αφορούν από τον ΦΠΑ και την ανάγκη να μην αυξηθούν οι συντελεστές του μέχρι την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας σε ιταλικές περιφέρειες με την προϋπόθεση ότι τηρείται «η αρχή της εθνικής συνοχής και αλληλεγγύης».
Παράλληλα, στην κυβερνητική συμφωνία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί η φορολογία για τους εργαζόμενους, να οριστεί κατώτατος μισθός, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να εφαρμοστεί μια νέα Πράσινη Συμφωνία για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος καθώς και να ενισχυθεί η δράση κατά της Μαφίας και της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένεται να μεταβεί το αργότερο αύριο Τετάρτη 4/9 στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο Sergio Mattarella για τη σύνθεση και το πρόγραμμα της κυβέρνησης του.
Σε κάθε περίπτωση με μεγάλη αγωνία αναμένεται η σημερινή ηλεκτρονική ψηφοφορία των στελεχών του Κινήματος 5 Αστέρων, τα οποία καλούνται και να δώσουν την οριστική έγκριση τους στην κυβερνητική συμφωνία του Κινήματος με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενισχύοντας έτσι την ανησυχία και την αβεβαιότητα τόσο στο εσωτερικό του Κινήματος 5 Αστέρων όσο και στη διαφαινόμενη κυβέρνηση του Giuseppe Conte.
Στο Κίνημα πιστεύουν ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία θα είναι μαζική, καθώς από τα 115.000 εγγεγραμμένα στελέχη, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 40.000 πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης