Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα στον μέσο όρο της ΕΕ σε ορίζοντα τριετίας, ο στόχος Πιερρακάκη

tags :
Ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα στον μέσο όρο της ΕΕ σε ορίζοντα τριετίας, ο στόχος Πιερρακάκη
Η Ελλάδα να αναπτυχθεί ψηφιακά και να φθάσει στο μέσο όρο της ΕΕ τα επόμενα τρία  χρόνια,  είναι ο στόχος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη
Πως η Ελλάδα από ουραγός στις νέες τεχνολογίες μπορεί να ανέλθει στο μέσο όρο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα τρία χρόνια;
Αυτός είναι ο βασικός στόχος της πολιτικής  ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θεωρεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα δοκιμασθεί αρχικά με τις δυνατότητες του ΕΦΚΑ να βγάζει συντάξεις σε μία ημέρα έτσι ώστε να αξιολογηθεί  στην πράξη από τους πολίτες η ψηφιακή ετοιμότητα του κράτους.
Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο που ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης όπως και οι συνεργάτες του ( υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς)  θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί όχι  μέσω των πολύπλοκων έργων της τεχνολογίας αλλά μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν  τη διαλειτουργικότητα στα τεχνολογικά συστήματα του δημοσίου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μιλά για «μικρές νίκες»  που θα έρθουν μετά από σημαντικές  αλλαγές  και θα  αποκαλυφθούν στις επόμενες εβδομάδες.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενός υπουργείου  Επικρατείας που θα υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πως  στις χώρες που προχώρησαν τεχνολογικά , η αρμοδιότητα  ήταν στο πρωθυπουργικό γραφείο.  
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί μια οριζόντια πολιτική που απαιτεί τη συνεργασία πολλών  υπουργείων που μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί   
Ρόλο στο νέο σχεδιασμό θα έχει και μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και η σύστασή της θα προβλέπεται στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα από τα μέλη της άμισθης επιτροπής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves που συνέδεσε το όνομά του με τον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως θα επιτευχθεί ο στόχος


 Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού αναμένεται να γίνει  το βασικό εργαλείο υλοποίησης   του έργου  που έχει αναλάβει να συντονίσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ο οποίος να σημειωθεί εγκατέλειψε την Google προκειμένου να αναλάβει κυβερνητική θέση.
 «Δεν θα είναι μια έκθεση ιδεών» λένε παράγοντες  του υπουργείου.
Θα αποτυπώνει τις σημερινές ανάγκες, που βρισκόμαστε σήμερα και που θα έπρεπε να είμαστε, σε επίπεδο δράσεων και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».  Όλα   τα υπουργεία  έλαβαν επιστολή  από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητώντας να μάθει ποια έργα είναι σε εξέλιξη.  
 Η «Βίβλος» θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους ώστε σταδιακά από τις αρχές του 2020 να προχωρήσουν οι προκηρύξεις συγκεκριμένων μεγάλων έργων. Στο μεσοδιάστημα θα υλοποιηθούν και θεσμικές ή άλλες παρεμβάσεις σε επίπεδο διοικητικών διαδικασιών ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινή επαφή των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο υπουργός  κ. Κυριάκος  Πιερρακάκης , θεωρεί ότι η υλοποίηση  της «Βίβλου» μπορεί  να  υλοποιηθεί καλύτερα μέσω των ΣΔΙΤ για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των τεράστιων καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς και των ημιτελών ή μη λειτουργικών έργων τεχνολογίας στο δημόσιο ενώ  με άλλες διαδικασίες απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 5 ετών.
Οι καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη δεν συνδέονται μόνο με έργα τεχνολογίας. Τον ρόλο του συντονισμού της προσπάθειας απλοποίησης και του ουσιαστικού επανασχεδιασμού διοικητικών διαδικασιών έχει αναλάβει ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.
 Μία από τις προκλήσεις του κ. Γεωργαντά είναι και η διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφόρων τεχνολογικών συστημάτων κρατικών υπηρεσιών ώστε να μην τρέχει ο πολίτης από φορέα σε φορέα με «επικυρωμένα αντίγραφα».
Στο υπουργείο υποστηρίζουν πως θα αξιολογηθούν από την αρχή κάποιες διοικητικές διαδικασίες ώστε να διαπιστωθεί ποια βήματα ή έγγραφα πρέπει να καταργηθούν. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα ΚΕΠ, για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

Ποια έργα συνεχίζονται

«Υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος» εξηγούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πρόσφατα στην Βουλή πως «δεν ήρθαμε με φιλοσοφία ακύρωσης όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά για να κτίσουμε πάνω σ’ αυτά». Για παράδειγμα, μπορεί να ακυρώθηκε το έργο για τα parking στις πόλεις ανά την Ελλάδα, αλλά θα βγει νέος διαγωνισμός «με πιο ευέλικτα χαρακτηριστικά». Για άλλους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως  είναι της  ψηφιακής Γεωργίας,  αναμένονται οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 Επίσης το έργο ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ  συνεχίζεται για τις ευρυζωνικές συνδέσεις (Ultra Fast Broadband), μέσω του οποίου περίπου 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σημερινά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, να αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1Gbps).
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, έχει οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει οριστεί ως Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Και σε αυτό το μέτωπο αναμένονται θεσμικές πρωτοβουλίες με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, η Ελλάδα πρέπει να ορίσει  άμεσα  ποιες  είναι οι κρίσιμες υποδομές της χώρας πράγμα που  μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης