Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πολιτική αντιπαράθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο στον Μητσοτάκη - Κριτική από Τσίπρα, Γεννηματά

tags :
Πολιτική αντιπαράθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο στον Μητσοτάκη - Κριτική από Τσίπρα, Γεννηματά
Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα
(upd) Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση στέλνει το βρετανικό μουσείο με αφορμή την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η εκπρόσωπος Τύπου του Μουσείου τονίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από ειδική επιτροπή του μουσείου και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.
H πρόταση Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά να ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό.

Πηγές Μαξίμου: Ο Τσίπρας διαστρεβλώνει τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενών

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κυρίου Τσίπρα στο Facebook για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας.
Είναι πρώην πρωθυπουργός.
Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο.
Αν μάλιστα ο κ.Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι "η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο" κι ότι το Βρετανικό Μουσείο "δίνει μια χαμένη μάχη".
Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κυρίου Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος».

Μενδώνη: Δεν τίθεται θέμα κυριότητας

Από την πλευρά της, πάντως, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Η ίδια τόνισε πως είναι απολύτως ψευδές ότι αποδεχόμαστε ότι η κυριότητα των Γλυπτών ανήκει στους Βρετανούς.
«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή δεν δημιουργείται κανένα απολύτως δικαίωμα.
Η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των Γλυπτών αλλά ούτε τη νομή και την κατοχή».
Επίσης επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ένα απολύτως σαφές και ξεκάθαρο θέμα προς τους Βρετανούς. «Ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ήδη υπάρχει.
Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των γλυπτών.
Δεν μπορουμε να αποδεχθούμε την κλοπή» ξεκαθάρισε.

Τσίπρας: Αφελής η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα - Να ζητήσει οριστική επιστροφή

Τουλάχιστον αφελή χαρακτηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
«Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους», αναφέρει σε σχόλιό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης», προσθέτει ο Αλ. Τσίπρας.
«Θα την καλέσω όμως να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ' αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα», καταλήγει το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού.

Γεννηματά: Φιάσκο η πρόταση Μητσοτάκη περί δανεισμού των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα

Φιάσκο χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά την πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα.
"Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε.
Από την Μελίνα έως σήμερα" τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
"Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού" προσθέτει η κ. Γεννηματά.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον Observer: «Επιθυμία και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει στον κόσμο και με αυτό τον τρόπο να μεταδώσουμε τη μεγάλη και σημαντική συνεισφορά της χώρας μας στον δυτικό πολιτισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Boris “σαν πρώτη κίνηση, δάνεισέ μου τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μία συγκεκριμένη περίοδο και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, προκειμένου να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο”».
Παράλληλα όμως, υπενθύμισε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα χαρακτηρίζει «χαμένη» αυτή τη μάχη που δίνει το Λονδίνο.
«Βέβαια, παραμένει το αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Δεν νομίζω ότι η Βρετανία πρέπει να δίνει μια χαμένη μάχη.
Τελικά, αυτή θα είναι μια χαμένη μάχη.
Στο τέλος, θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση για αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης